News

Date23.06.2022.

AKCIJA ZELENE ISTRE I RADIONE RE-GEPPETTO PROGLAŠENA NAJBOLJOM U EUROPI

U okviru Europskog tjedna smanjenja otpada (EWWR) 9. lipnja dodijeljene su nagrade za najistaknutije akcije organizirane tijekom prošlogodišnje kampanje. Ceremonija dodjele nagrada, koja se održala uživo i online  u Bruxellesu, okupila je brojne sudionike, uključujući i mnogo EWWR koordinatora i organizatora akcija.

U kategoriji udruga/NVO pobjednik je akcija „Radiona Re-Geppetto – kružne zajednice i umjetnost” koju je provela „Udruga Zelena Istra” iz Hrvatske. Dvije drugoplasirane akcije su kaFsimo, koju su proveli „InCOMmOn” iz Grčke te Solidarity Toyshop “Toys’ Factory”, Zaklade “Mar de Niebla” iz Španjolske. Žiri je između 12 400 akcija iz 30 europskih zemalja nominirao 60 te ih ocjenjivao na temelju specifičnih kriterija (vidljivost i komunikacijski aspekti; kvaliteta sadržaja; originalnost i inspirativnost; trajni učinak i održivost) u tri kategorije.

Virginijus Sinkevičius, europski povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, Françoise Bonnet, glavni tajnik ACR+ i Tjisse Stelpstra, članica Europskog odbora regija i Vijeća pokrajine Drenthe (Nizozemska) otvorili su svečanost dodjele nagrada i proglasili pobjednike te im uručili trofeje i certifikate.

„U sklopu akcije organizirali smo  kreativnu radionicu redizajna tekstila s pulskom dizajnericom Ivanom Tomić na kojoj su građani mogli naučiti koristiti stari tekstil i preoblikovati ga u nešto novo. U suradnji s Radio Rojcem održana je i radio debata „Angažirana umjetnost kao platforma za podizanje svijesti i zamišljanje održivije budućnosti“ u kojoj su gostovali Slavica Marin, konceptulana umjetnica koja se bavi temama ekologije i konzumerizma i Vedran Štimac - ilustrator, ulični umjetnik i aktivist. Mjesto više tražilo se i za kreativnu radionicu izrade nakita od otpadnog materijala s poznatom akademskom slikaricom Mirnom Sišul. Kraj naše akcije obilježili smo svečanim otvorenjem murala ispred Repair Cafea Re-Geppetto kojeg su izradili mladi pulski umjetnici Mateo Žufić i Katarina Memedović – mural se nadovezuje na priču o majstoru Geppettu i Pinocchiju te predstavlja kita iz istoimene priče napravljenog u steam punk stilu s recikliranim elementima koji promiču 4R principe. Našim aktivnostima smo htjeli promovirati važnost kružnih zajednica i umjetnosti, koja pomaže kreirati i promovirati ideje koje promiču održivu i otpornu zajednicu – kažu Irena Burba i Marko Grbac Knapić koji stoje iza ideje same akcije. Dodaju i da su izrazito ponosni na ovu nagradu kojom su dobili na velikoj međunarodnoj vidljivosti Radione Re-Geppetto i Udruge Zelena Istra te se nadaju novim idejama, prilikama i budućim projektima.
Pogledajte prezentacijski video finalista u kategoriji udruge/NVO!
https://www.youtube.com/watch?v=rC4pTZzOoVE

Radiona Re-Geppetto napravljena je u sklopu projekta  "ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo" provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.                                   

#ewwr2021 #kružnezajednice #radionaregeppetto

Više info: https://www.zelena-istra.hr/hr/articles/novosti/873/akcija-zelene-istre-i-radione-re-geppetto-proglase/

Partners