News

Date17.11.2021.

Europljani na internetu raspravljaju na 24 jezika. I to funkcionira!

Europski paneli građana i građanki u okviru Konferencije o budućnosti Europe, jedinstvenog primjera participativne demokracije koja se održava tijekom 2021. i 2022., u studenome su ušli u drugu fazu. Dva panela s oko 200 Europljana sastala su se početkom studenoga na online događanju na kojem se na 24 jezika raspravljalo o budućnosti Europe. Po prvi put u povijesti …  i funkcioniralo je!

Povratne informacije sudionika vrlo su pozitivne. Brojni sudionici izrazili su zahvalnost na sudjelovanju u tako važnom procesu i pohvalili uspješnu provedbu tehnički složenog događaja. 94 % sudionika panela je na pitanje "Koliko ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima?“ odgovorilo da su vrlo zadovoljni ili zadovoljni.

Građani iz svih društvenih slojeva i svih država članica EU-a, nasumično odabrani, raspravljali su više od dva i pol dana s ciljem oblikovanja smjernica za konačne preporuke o kojima će se postići dogovor na plenarnoj sjednici Konferencije, a koju će europske institucije pratiti. Otprilike 200 Europljana se 5. 6. i 7. studenoga bavilo temama povezanima s radom u Europi, gospodarstvom za budućnost, pravednim društvom, obrazovanjem u Europi te etičkom i sigurnom digitalnom transformacijom. Od 12. do 14. studenoga oko 200 Europljana usredotočilo se na teme povezane s demokracijom, vrijednostima, vladavinom prava i sigurnosti.

Tijekom preostala dva vikenda u studenome održat će internetske sjednice na sastanku 3. panela (klimatske promjene, okoliš, zdravlje, 19. – 21. studenoga) i 4. panela (EU u svijetu, migracije, 26. – 28. studenoga). Plenarne faze sjednica u petak i nedjelju popodne prenose se uživo na višejezičnoj digitalnoj platformi CoFE-a.

Europljani još uvijek stignu podijeliti svoje ideje o budućnosti politika i aktivnosti EU-a. Na njima će se temeljiti rasprave panela i plenarne sjednice Konferencije. 

Pridružite se 4 milijuna Europljana koji posjećuju platformu o budućnosti Europe i oko 35 000 aktivnih sudionika koji sudjeluju u procesu i oblikuju budućnost Europe, a time i svoju budućnost!

Neka se vaš glas čuje!

https://futureu.europa.eu/pages/getinvolved - #TheFutureIsYours

Više info: OVDJE

Partners