News

Date11.04.2018.

Grad Pula-Pola: Svi koji se bave europskim projektima pod istim krovom

Glas Istre je u današnjem tiskanom izdaju u sklopu mjesečnog priloga EUROeko objavio članak naslova „Svi koji se bave europskim projektima pod istim krovom“, a koji prenosimo u cijelosti:

„Ovogodišnji Europski tjedan i Dan Europe, 9. svibnja, obilježit će svečano otvorenje novih prostora na adresi Forum 13 gdje će biti smještena dva odsjeka - Odsjek za europske politike, međunarodnu suradnju i informiranje te novoustrojeni Odsjek za provedbu ITU mehanizma za Urbano područje Pula (ITU ured). Riječ je o novom uredu koji će djelovati u vidu platforme za planiranje, pripremu i provedbu raznih europskih projekata financiranih iz EU fondova i sredstava nacionalne razine.

Iskoristiti povijesnu baštinu

- Stvaramo preduvjete za proaktivnije, brže i efikasnije privlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova, koja će omogućiti modernizaciju i dodatni razvoj gospodarske, kulturne i društvene slike našeg grada, kao i komunalne i ostale infrastrukture. Pomoći će nam i da razvijemo nove sadržaje, koji će oplemeniti ponudu i podići kvalitetu življenja naših građana, ali i sve brojnijih turista. Cilj nam je nastaviti razvijati Pulu u smjeru suvremenog europskog grada koji njeguje europske vrijednosti i zadržati titulu jednog od najboljih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj, komentirao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

S obzirom da je 2018. godina označena, na razini cijele Europske unije, kao godina kulturne baštine, Pula kroz ITU mehanizam namjerava osigurati temelje za očuvanje kulturne baštine. Kako ističu iz novooformljenog pulskog ITU ureda, u sklopu specifičnog cilja "6c1 - Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine" u Puli se planira valorizirati, revitalizirati te poboljšati sustav upravljanja baštinom, kao i obnoviti zapuštene industrijske zone i vojne objekte.

- Naša je namjera bogatu kulturnu i povijesnu baštinu optimalno iskoristiti i staviti u
funkciju turizma te tako stvoriti sinergiju baštine i kulture življenja na cijelom Urbanom području Pula, naglašava Miletić.

Fokus će biti na strateškim projektima, koji su određeni u Strategiji Urbanog područja Pula, usvojenu od najvećeg istarskog grada i Grada Vodnjan, te općina Medulin, Ližnjan, Marčana, Barban i Savičenta, ali to je samo dio aktivnosti kojima će se baviti novoosnovani pulski ITU ured. Ured je formiran s ciljem planiranja, koordinacije, kontinuiranog praćenja te provedbe aktivnosti i projekata od strateške važnosti za cjelokupno Urbano područje Pula, a sve kako bi se osiguralo kvalitetno upravljanje društvenim, teritorijalnim i ekonomskim područjima mehanizma. Namjera je da aktivnosti koje će se provoditi pridonesu stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike i razvoj poduzetničke infrastrukture, revalorizaciji kulturne baštine, unapređenju sustava obrazovanja, poboljšanju usluga javnog prijevoza, povećanju energetske učinkovitosti, povećanju zapošljavanja, borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Uz novi pulski ITU ured u zgradi Katastra naći će se i Odsjek za europske politike, međunarodnu suradnju i informiranje, koji je odgovoran za poslove međunarodne suradnje i suradnje s drugim jedinicama lokalne i regionalne samouprave, za poslove u vezi s pripremom i izradom europskih projekata te njihovom implementacijom. Iz Grada Pule ističu da je ovaj Odsjek formiran s ciljem efikasnijeg uključivanja u procese europskih integracija, a pored razvoja ljudskih resursa u područje EU, pruža stručnu potporu gradskoj upravi u izradi projekata te će djelovati kao centralno mjesto za koordinaciju i provedbu projekata gradske uprave financiranih iz različitih EU fondova ili realiziranih na temelju suradnje s inozemnim gradovima partnerima.

Mjesto za koordinaciju

Navode da je trenutno aktualno nekoliko projekata od kojih se na polju kulturne baštine izdvajaju dva značajna, projekt "Key Q2 kultura i turizam" koji se provodi s ciljem obogaćivanja turističke i gastronomske ponude u gradu, kao i dodatne promociju autohtonih istarskih proizvoda te projekt "Comm and Tour" koji je Grad Pula kandidirao za povećanja usluga u turizmu za osobe s posebnim potrebama.

- Selidbom oba odjela na istu adresu postignut je cilj da se svi koji se bave europskim projektima nađu pod istim krovom. Oba su Odsjeka operativnog karaktera te, iako su po prirodi posla različiti, imaju isti cilj te stavljaju fokus na kvalitetno, operativno i učinkovito buduće poslovanje i konkretnu realizaciju europskih projekata. Kako bi uspješno proveli implementaciju brojnih projekata koje smo si zadali, planiramo kontinuirano raditi na razvoju ljudskih potencijala zahvaljujući kojima ćemo u budućnosti zadano i realizirati, zaključio je pročelnik Ureda Grada Aleksandar Matić, u čijoj se nadležnosti nalaze oba odsjeka.„

Više pročitajte: OVDJE

Partners