News

Date21.02.2019.

Jedinstveno digitalno tržište: Europsko zajedničko poduzeće za računalstvo visokih performansi objavilo prve pozive za iskaz interesa

Europsko zajedničko poduzeće za računalstvo visokih performansi (EuroHPC JU) objavilo je svoje prve pozive za iskaz interesa za odabir lokacija na kojima će se do 2020. smjestiti njegova prva superračunala.

Otvorena su dva poziva: jedan za odabir subjekta domaćina za smještaj petaskalarnih superračunala (koja podržavaju obavljanje najmanje 1015 operacija u sekundi, odnosno 1 petaflop) i jedan za odabir subjekta domaćina za smještaj prethodnika egzaskalarnih superračunala (s podrškom za više od 150 petaflopa). Zajedničko poduzeće namjerava nabaviti po najmanje dva primjerka svakog superračunala. Subjekt domaćin postojeći je nacionalni superračunalni centar smješten u državi članici koja sudjeluje u zajedničkom poduzeću.

Marija Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo, izjavila je: „Odluka o tome gdje će Europa smjestiti svoja najsnažnija petaskalarna računala i prethodnike egzaskalarnih računala tek je prvi korak u ovoj velikoj europskoj inicijativi o računalstvu visokih performansi. Bez obzira na lokaciju njihovih korisnika u Europi, ta će se superračunala koristiti u više od 800 znanstvenih i industrijskih područja na korist svih europskih građana.“

Zajedničko poduzeće EuroHPC osnovano je prošle godine kako bi EU-u do kraja 2020. osiguralo vrhunsku superračunalnu infrastrukturu kojom će se podržavati razvoj vodećih znanstvenih, javnih i industrijskih primjena u brojnim područjima, uključujući personaliziranu medicinu, bioinženjerstvo, vremensku prognozu i borbu protiv klimatskih promjena, otkrivanje novih materijala i lijekova, istraživanje nafte i plina, projektiranje novih zrakoplova i automobila te pametne gradove.

Osim tih planova, zajedničko poduzeće do 2022./2023. namjerava nabaviti egzaskalarna superračunala (s podrškom za 1018 operacija u sekundi), od kojih će se barem jedno temeljiti na europskoj HPC tehnologiji.

Više info: OVDJE

Partners