News

Date22.08.2019.

“Mali projekti za bolje sutra” su u 2018. godini uključili 31.653 korisnika

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva je u svibnju i listopadu prošle godine raspisala dva natječaja za razvoj lokalne zajednice te očuvanje, valorizaciju i promicanje istarskog identiteta, tradicije, kulture i običaja. Od sveukupno 29 pristiglih prijava za financiranje je odobreno i predloženo 14 projekata u iznosu od 185.426,45 kuna. Fond gradova i općina, kao jedinstveni program na području cijele Republike Hrvatske, zaista predstavlja primjer dobre prakse financiranja razvoja lokalne zajednice istovremeno potičući građanski aktivizam, volonterstvo, razvoj civilnog sektora, ali i zbližavanje građana kroz zajedničko djelovanje. Iz tog se fonda raspisuje natječaj za “Mali projekti za bolje sutra“, a članovi fonda su slijedeće jedinice lokalne samouprave: Buzet, Buje, Labin, Novigrad, Pazin, Vodnjan, Poreč, Rovinj, Svetvinčenat, Vrsar, Marčana, Ližnjan, Medulin i Funtana. Budući da su na ovaj natječaj pravo prijave imale samo udruge, iste su potaknute na veći angažman te se tako velik broj prijavljenih udruga po prvi puta javilo na natječaj Zaklade što je dobar temelj za javljanje na natječaje ostalih donatora.

Prema evaluiranima izvještajima odlični rezultati ostvareni su u 9 gradova u kojima je provedeno 14 projekata. Projekti su uključili 31.653 korisnika, od kojih je njih 7.013 direktno sudjelovalo, a indirektno njih 24.640. Korisnici su većinom bili mještani, mladi i djeca. Predstavljanje primjera dobre prakse vidi se kroz zajedničko djelovanje što pokazuju rezultati da je 465 volontera volonterski odradilo 3.532 sata. Samo je u Labinu kroz 3 projekta sudjelovalo čak 15.851 korisnika, dok je u Pazinu, također kroz 3 projekta, sudjelovalo 7.573 korisnika. U Bujama su se kroz 2 projekta uključila 4.135 korisnika, u Medulinu 2.180  te u Buzetu 988 korisnika. U Rovinju je projektom bilo obuhvaćeno 478 korisnika, u Vrsaru 251 te u Poreču 197 korisnika.

U sklopu financiranih malih projekata provodio se niz različitih aktivnosti primjerice: izrada poligona za igru s različitim interaktivnim, motoričkim i logičkim zadacima na području Šetališta Pazinske gimnazije, uređenje planinarske staze Malenica te organizirane radionice upoznavanja s društvenim ozračjem i stilom života, polovice prošlog stoljeća aktivnosti su koje su se provele u Pazinu. U Poreču je potaknut interes za STEM područje gdje su djeca kroz zabavno slaganje lego konstrukcija učila programiranju. Steknuta znanja i vještine za razvoj DJ sposobnosti u elektronskom svijetu glazbe, sanirano 5 skulptura u Parku Dubrova te neiskorišten prostor prenamijenjen u Centar za kulturno stvaralaštvo neafirmiranih umjetnika samo su neke od aktivnosti provedenih u Labinu. U Rovinju je izrađeno 10 modula za sjedenje i 9 za sadnju biljaka te je posađeno 50 sadnica ljekovitog i aromatičnog bilja o kojem će tokom godine brinuti oformljena vrtlarska skupina mladih s IT i učenicima srednjih škola. Za sve zainteresirane građane u Vrsaru su bili organizirani besplatni tečajevi gitare, bass gitare i bubnjeva. U Buzetu je izdana publikacija sa svim potrebnim informacijama o pravima, mogućnostima i dostupnim programima koje provode ustanove i udruge na buzetskom području vezano za promociju zdravlja i socijalne skrbi te je odrađen niz radionica za djecu, primjerice izrade pečata u obliku ex-librisa, izrada papira te radionica iluminacije. U Bujama je uređeno boćalište te organiziran tečaj boćanja za djecu iz vrtića i osnovnih škola. Za osnovnoškolce Ližnjana organizirano je niz edukacija s ciljem istraživanja povijesti i tradicije Ližnjana.

Zbližavanje građana kroz zajedničko djelovanje u razvoju lokalne zajednice te promicanje istarskog identiteta su vrijednosti koje mali projekti doprinose svojim velikim srcima.

Više info: OVDJE

 

Partners