News

Date01.08.2017.

Mlijeko, voće i povrće za školsku djecu u EU-u

Novi EU-ov program voća, povrća i mlijeka u školama uvodi se 1. kolovoza i bit će spreman za provedbu diljem Unije od prvog dana školske godine 2017./2018.

Cilj je programa promicanje zdravih prehrambenih navika među djecom, što će uključivati distribuciju voća, povrća i mliječnih proizvoda te posebne obrazovne programe u okviru kojih će se učenike podučavati o važnosti zdrave prehrane i postupku proizvodnje hrane.

Tim se jedinstvenim programom objedinjuju i optimiziraju postojeći projekti, u koje je prošle godine uključeno više od 20 milijuna djece. Iako je sudjelovanje neobvezno, svih 28 država članica potvrdilo je da će sudjelovati u inicijativi u školskoj godini 2017./2018.

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan izjavio je: Iznimno se radujem sutrašnjem uvođenju novog programa u školama, kojim se osigurava dragocjena potpora milijunima školske djece u EU-u i tisućama poljoprivrednika u svakoj državi članici. Takva se potpora pokazala osobito važnom za poljoprivrednike posljednjih godina, a povećanjem sredstava postat će još vrjednija. Uz to, novi je program u skladu s mojim prioritetom pojednostavnjenja jer se njime objedinjuju prethodni programi za distribuciju mlijeka i povrća u školama. Konačno, veseli me što sam zajedno s povjerenicima Andriukaitisom i Navracsicsem uključen u inicijativu promicanja zdravog načina života, u kojoj će novi program zasigurno imati važnu ulogu.

Školskoj djeci prvenstveno će se dijeliti svježe voće, povrće i konzumno mlijeko. Moguća je i distribucija prerađenih proizvoda, primjerice juha, voćnih kompota, jogurta i sira, ako nacionalna zdravstvena tijela odobre taj izbor. Nisu dopušteni dodani šećer, sol i masti, osim ako ih nacionalna zdravstvena tijela dopuste u ograničenim količinama.

Uz odluku o točnom načinu provedbe programa, primjerice o uključivanju tematskih obrazovnih mjera i drugih poljoprivrednih proizvoda, države članice mogu i odlučiti dopuniti potporu EU-a nacionalnom potporom za financiranje programa.

Proizvodi će se birati na temelju zdravstvenih i okolišnih razmatranja, sezonske ponude, raznolikosti i dostupnosti, uz davanje prioriteta proizvodima iz EU-a. Države članice mogu poticati lokalnu ili regionalnu kupnju, organske proizvode, kratke lance opskrbe, koristi za okoliš, programe kvalitete za poljoprivredne proizvode.

Od ukupnog iznosa sredstava EU-a od 250 milijuna EUR dogovorenog za školsku godinu 2017./2018., otprilike 150 milijuna EUR dodijelit će se za voće i povrće, a 100 milijuna EUR za mlijeko.

Novi program u školama dio je programa pojednostavnjenja povjerenika Hogana. Njime se osigurava veća sinergija i učinkovitost provedbe novog programa te dopunjuju druge mjere u području zdravlja i obrazovnih politika.

Od 1. kolovoza 2017. dva postojeća programa – program voća i povrća u školama i program mlijeka u školama – obuhvatit će se jedinstvenim pravnim okvirom. Cilj je novih pravila postizanje veće učinkovitosti, usmjerenije potpore i snažnije obrazovne dimenzije.

U postojećem programu voća i povrća trenutačno sudjeluju 24 države članice, a 28 država članica sudjeluje u programu mlijeka. Prošle je godine oko 20 milijuna djece uključeno u program mlijeka, a oko 11,7 milijuna djece u program voća i povrća.

Više možete pročitati: OVDJE

Partners