News

Date12.04.2019.

Održana konferencija o provedbi ITU mehanizma na urbanom području Pula

Danas je u organizaciji Grada Pule u sklopu projekta Tehničke pomoći održana konferencija o provedbi ITU mehanizma na urbanom području Pula koja je okupila predstavnike Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na čelu s pomoćnicom ministrice Kristinom Bilić, predstavnike gradova u kojima se provode projekti financirani putem ITU mehanizma u Hrvatskoj, gradonačelnike i načelnike gradova i općina s urbanog područja te ostale važne dionike.

Konferenciju je otvorio zamjenik gradonačelnika, ujedno i čelnik ITU PT-a Robert Cvek koji je istaknuo važnost i značaj ITU mehanizma za razvoj cijelog urbanog područja Pula. „Izuzetno zadovoljstvo pričinjava mi činjenica da se i Pula našla u društvu gradova kojoj je na raspolaganju indikativna alokacija u iznosu od 23,530 milijuna eura bespovratnih sredstava osiguranih putem ITU mehanizma za realizaciju projekata usmjerenih na revitalizaciju kulturne baštine, poticanje poduzetništva, razvoj brownfield lokacija te čistog urbanog prometa. Mehanizam integriranog teritorijalnog ulaganja, kao što i sam naziv kaže, predstavlja izvanredan instrument za potvrđivanje važnosti uloge velikih gradova u povlačenju bespovratnih sredstava iz EU fondova i politike decentralizacije korištenja alociranih sredstava“, u svom obraćanju naglasio je Cvek.

U ime Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije sudionicima se obratila Kristina Bilić koja se ovom prilikom zahvalila Gradu Puli na pozivu i organizaciji ove konferencije. „S obzirom na to da je ITU mehanizam prvi takav mehanizam koji se provodi ne samo u Republici Hrvatskoj, nego općenito u Europskoj uniji, mi smo imali prilike zapravo učiti na ovome primjeru te sada na kraju financijske perspektive i uvidjeti koliko je jedan takav mehanizam važan i učinkovit. Naš je cilj u sljedećoj financijskoj perspektivi ITU gradovima osigurati više financijskih sredstava na način da se što veći iznos alociranih sredstava usmjeri na ovaj tip mehanizma“, kazala je Bilić nadodavši kako je do sada na području sedam ITU gradova objavljen 21 poziv ukupne vrijednosti oko 709 milijuna kuna te je potpisano i devet ugovora. „Kada se govori o urbanom području Pula možemo konstatirati kako je upravo početkom mjeseca počela izgradnja punionice u sklopu ITU projekta nabave autobusa na prirodni stlačeni plin, a u tijeku je i natječaj za kulturnu baštinu“, zaključila je pomoćnica ministrice.

Presjek provedbe ITU mehanizma na urbanom području Pula, kao i projekta Tehničke pomoći predstavio je voditelj Odsjeka za provedbu ITU mehanizma, Damir Prhat. Ujedno, prezentirani su i projekti koji se planiraju u sklopu poziva za revitalizaciju kulturne baštine za cilj 6c1 „Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine“ vrijednog 2.957 milijuna eura i realizirati. Uslijedile su prezentacije Općine Svetvinčenat na temu „Integrirani projekt očuvanja svetvinčentinske kulturne baštine“, zatim Grada Pule za projekt „Pulskog fortifikacijskog sustava Grada Pule“ te Arheološkog muzeja Istre u čije je ime Darko Komšo predstavio projekt „Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta“.

Fotografije


Partners