News

Date12.10.2021.

Osnovano Koordinacijsko i Partnersko vijeće urbanog područja Pula

U ponedjeljak, 11. listopada 2021. godine održana je konstituirajuća sjednica Koordinacijskog vijeća velikog urbanog područja Pula. Ključno tijelo na kojem se operativno organizira funkcioniranje ITU mehanizma na ovom području, sastoji se od načelnika i gradonačelnika jedinica lokalne samouprave u sastavu urbanog područja. Koordinacijsko tijelo u prošlom financijskom razdoblju nisu imala sva urbana područja, pa tako ni Pula. U ovom razdoblju odlučeno je da se koordinacijsko vijeće uspostavi i da se osigura operativna platforma na najvišoj izvršnoj razini koja raspravlja i dogovara o modelu funkcioniranja. Za predsjednika Koordinacijskog vijeća odabran je gradonačelnik Pule Filip Zoričić, a za zamjenika predsjednika načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković, u duhu suradnje i nadilaženja političke razine te prebacivanja na projektnu razinu s ciljem zajedničkog rada i aktivnog usklađivanja potreba velikog urbanog područja. Uz navedeno, na sastanku je i dogovoren proces izrade strategije i uloga koordinacijskog vijeća.

Osim konstituirajuće sjednice Koordinacijskog vijeća održana je i prva sjednica Partnerskog vijeća urbanog područja Pula, koje je ključno tijelo u procesu izrade Strategije razvoja urbanog područja, sukladno Smjernicama za uspostavu urbanih područja i izradu strategija razvoja urbanih područja za financijsko razdoblje 2021. do 2027. godin­­­­­­­­­­­­­­­­e i internom Pravilniku.

Partnersko vijeće održano je u gotovo punom sastavu, što nije zanemarivo budući da se radi o ukupno 43 člana. Za predsjednicu je jednoglasno imenovana Anja Ademi, lokalna koordinatorica za strateško planiranje Grada Pule, a za zamjenika Davor Mišković u ime Techne udruženja inženjera.

Na Partnerskom vijeću prezentirani su do sada odrađeni pravni koraci u vezi urbanog područja i ITU mehanizma koje je prezentirao voditelj Odjeka za ­­­­­­­provedbu ITU mehanizma Damir Prhat te dosadašnji i planirani koraci u izradi strategije razvoja urbanog područja, temeljnog strateškog dokumenta velikog urbanog područja Pula. Strategija je dokument sveobuhvatnog razvoja područja i bitan impuls za zajednički rad i nastup financijskoj perspektivi 2021.-2027. u kojoj se ponovno očekuju sredstva iz ITU mehanizma koji je jednog od potencijalnih izvora financiranja projekata.

Prisutne je pozdravio gradonačelnik Grada Pule Filip Zoričić koji se zahvalio svim jedinicama lokalne uprave i samouprave rekavši kako je zadovoljan što smo uspjeli uspostaviti Koordinacijsko i Partnersko vijeće usprkos različitim političkim stavovima.

„Imamo priliku mijenjati prostor i navike. Dajmo svi sve od sebe bez obzira na različite poglede i da nam svima sutra bude bolje“, poručio je gradonačelnik Zoričić.

Više info: www.pula.hr

Partners