News

Date28.10.2020.

Socijalne obveznice EU SURE u vrijednosti od 17 milijardi EUR uvrštene na luksemburšku burzu

U prisutnosti povjerenika Europske komisije za proračun i administraciju Johannesa Hahna i luksemburškog premijera Xaviera Bettela, luksemburška burza (LuxSE) danas je uvrstila prve socijalne obveznice izdane u okviru programa EU SURE. EU je početkom ove godine uspostavio instrument SURE (potpora radi smanjenja rizika od nezaposlenosti u izvanrednoj situaciji) u cilju zaštite europskih radnih mjesta i radnika, koje je pandemija bolesti COVID-19 snažno pogodila. Socijalne obveznice bit će prikazane na luksemburškoj zelenoj burzi (LGX).

Iznimno smo ponosni na uvrštenje socijalnih obveznica SURE na našu burzu i na LGX-u, našu platformu posvećenu isključivo održivim vrijednosnim papirima. Tim će se obveznicama prikupiti sredstva za očuvanje stotina tisuća radnih mjesta u više država članica. Doprinos uključivom i održivom rastu temelj je misije LGX-a, a današnje uvrštenje obveznica važan je korak ne samo za Europu, već i za održivo financiranje, izjavio je glavni izvršni direktor luksemburške burze Robert Scharfe.

Dosad nezabilježena reakcija ulagatelja

Socijalne obveznice u vrijednosti od 17 milijardi EUR prve su socijalne obveznice koje izdaje Europska komisija. Sastoje se od dvije tranše: tranše u vrijednosti od 10 milijardi EUR s rokom dospijeća od 10 godina i tranše u vrijednosti od 7 milijardi EUR s rokom dospijeća od 20 godina. Upis obveznica 13 puta je premašio ponudu, a potražnja je bila veća od 233 milijardi EUR, što je odraz goleme potpore zajednice ulagatelja socijalnim obveznicama kojima će se očuvati radna mjesta i boriti protiv sve veće nezaposlenosti u europskim zemljama uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 i posljedične gospodarske krize.

Današnje uvrštenje na luksemburšku burzu nova je svijetla točka u procesu započetom prije više mjeseci našim predanim radom na uspostavi instrumenta SURE. Tim se instrumentom omogućuje brza financijska potpora u socijalnim pitanjima, osobito u području zapošljavanja, koje je snažno pogođeno krizom. Izdavanje socijalnih obveznica dokaz je čvrste predanosti EU-a poticanju održivog financiranja i na globalnoj razini.Uspješno izdanje prošlog tjedna dokaz je da ulagatelji ne cijene samo sigurnost koju jamči EU, već i kvalitetu ulaganja usklađenih sa strateškim političkim prioritetima EU-a kao što su održivost, socijalna pravednost i ekološko gospodarstvo, izjavio je Johannes Hahn, povjerenik Europske komisije za proračun i administraciju.

Borba protiv nezaposlenosti

Početkom ovog mjeseca Europska komisija uspostavila je okvir za socijalne obveznice usklađen s načelima Međunarodnog udruženja tržišta kapitala za socijalne obveznice. Vanjska konzultantska organizacija Sustainalytics pozitivno je ocijenila okvir za socijalne obveznice. Socijalne obveznice, izdane u okviru programa EU-a za izdavanje dužničkih instrumenata, podliježu luksemburškom pravu.

U okviru programa EU SURE omogućeno je zaduživanje do iznosa od 100 milijardi EUR na tržištima kapitala radi potpore nastojanjima da se zaštite radna mjesta i borbi protiv nezaposlenosti diljem Europe. Zasad će 17 država članica primiti financijsku potporu u ukupnom iznosu od 87,9 milijardi EUR u okviru programa za zaštitu radnih mjesta i radnika u svojim zemljama. Okvirom za socijalne obveznice predviđeno je da države članice izvješćuju o dodjeli sredstava i njihovom konkretnom učinku u smislu broja radnih mjesta kojima je pružena potpora.

Socijalna pitanja u prvom planu

Socijalne obveznice EU SURE uvrštene su na luksemburšku burzu (LuxSE) i na luksemburšku zelenu burzu (LGX), vodeću svjetsku platformu namijenjenu isključivo održivim vrijednosnim papirima. LuxSE je 2016. osnovao LGX kao izravan doprinos Pariškom klimatskom sporazumu i ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda. LGX olakšava održiva ulaganja i pomaže da se tokovi kapitala preusmjere prema zelenom i održivom razvoju. LGX danas obuhvaća oko 830 vrijednosnih papira u vrijednosti od više od 320 milijardi EUR.

Okvirom EU SURE za socijalne obveznice pridonijet će se ostvarenju 3. cilja održivog razvoja Ujedinjenih naroda o dobrom zdravlju i dobrobiti i 8. cilja o dostojanstvenom radu i gospodarskom rastu. Na taj način program socijalnih obveznica SURE pridonosi strategiji održivog razvoja koju je uspostavio EU.

O luksemburškoj burzi

Luksemburška burza (LuxSE) točka je pristupa međunarodnim ulagateljima. S više od 37 000 uvrštenih vrijednosnih papira, uključujući 33 000 dužničkih instrumenata, te 2000 izdavatelja iz 100 zemalja, LuxSE je jedna od vodećih svjetskih burzi za uvrštenje međunarodnih financijskih vrijednosnih papira i pruža jedinstvenu i integriranu uslugu koja obuhvaća usluge kotiranja, trgovanja i informiranja.

LuxSE je 2016. pokrenuo luksemburšku zelenu burzu (LGX) i postao prva burza u svijetu s platformom koja je u potpunosti namijenjena održivim vrijednosnim papirima. LGX je postao mjesto okupljanja osviještenih izdavatelja i ulagatelja te ima najveći udio uvrštenih zelenih, socijalnih i održivih obveznica na svjetskom tržištu.

LuxSE upravlja i specijaliziranim društvom kćeri Fundsquare, koje pruža usluge za potporu i standardizaciju prekogranične distribucije investicijskih fondova. Više informacija dostupno je na www.bourse.lu 

Više info: OVDJE

Partners