News

Date21.02.2020.

Strategijom brendiranja Istre kao ICT regije do novog razvojnog modela

Danas je u prostorijama HGK – Županijske komore Pula predstavljena Strategija brendiranja Istre kao ICT regije. Prezentaciji strategije bili su prisutni predstavnici vodećih IT kompanija u Istri kao što su Infobip, CMG, Istratech, Intersoft, Penta, Infosit, Lloyds Design, Consonna ali i predstavnici pulskog Fakulteta Informatike i Odjela za tehničke studije pri Sveučilištu u Puli, kao i predstavnici IDA-e i drugih gradova Istre. Predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić bio je prisutan u ime Grada Pule.

Tvrtke u ICT sektoru uspješno posluju u Istri, postižu globalni uspjeh i predstavljaju razvojnu perspektivu. Usmjerene su na inovativne tehnologije, razvijanje inovativnih proizvoda i usluga, a klijenti su im vodeće svjetske kompanije. Slijedom toga, tvrtke su preuzele vlastiti razvoj u svoje ruke i surađuju putem raznih meet-upa i povezale su se u strukovnu organizaciju pri HGK – Županijskoj komori Pula. Smisao je jasan: ostvarenja zajedničkih ciljeva, međusobna podrška i utemeljenje snažne ICT industrije u Puli i Istri.

„Tvrtke iz ICT sektora s područja Istre koje djeluju u sklopu Strukovne grupe HGK – Županijske komore Pula inicirale su brendiranje Istre kao mjesta za život, rad i učenje profesionalaca u ovom sektoru. Brendiranjem želimo stvoriti pozitivno poslovno okruženje u kojem će znanje sektora  stvoriti koristi ne samo za ICT tvrtke već i za gospodarstvo cijele županije“ rekao je u uvodnom dijelu prezentacije direktor HGK – Županijske komore Pula Damir Sirotić.

„Pohvaljujem inicijativu i smatram da Strategija sintetizira sve prijedloge i sugestije kompanija te detektira ključne izazove za iskorak ICT industrije u Istri. U današnjoj ekonomiji vladaju nemilosrdna konkurencija i konflikti a kompanije koje su danas prisutne predstavljaju jedan rijetki primjer tvrtki koje skladno surađuju i traže načine da se ICT industrija učinkovito razvije na našem području. To je bitno i za tradicionalne grane ekonomije jer im razvoj ICT industrije omogućava iskorak u digitalni svijet i osvajanje novih tržišta a da pritom nisu ograničeni geografskim lokacijama klijenata i dobavljača“ rekao je Tiziano Sošić i zaključio da je u ovom sektoru najvažnije raditi na suradnji privatnih kompanija, lokalne samouprave i znanstvene zajednice.

Tvrtka Sonda izradila je i predstavila  strateški dokument koji definira ključne karakteristike ICT sektora u Istri, s ciljem da se olakša i unaprijedi poslovanje postojećih tvrtki, potakne interes za zapošljavanje i da se razvije suradnja sa zajednicom.

Danas je izabran novi predsjednik Strukovne grupe ICT-a pri HGK – Županijske komore Pula a to je Dean Verbanac, vlasnik tvrtke Intersoft Tecnologies d.o.o., koji je pitom rekao „Izuzetna mi je čast preuzeti ulogu predsjednika strukovne ICT grupe Istre. Ustrajati ću na koheziji ICT tvrtki, jedinica lokalnih samouprava, škola i fakulteta sa ciljem da Istru učinimo poželjnom regijom za ICT tvrtke i profesionalce.“

Partners