News

Date17.09.2018.

Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva

Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu u Puli imenovana je Regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva za Istru, a takvih je još šest u Hrvatskoj. O opremanju Centra suvremenim praktikumima za kuharstvo, slastičarstvo i posluživanje te kabinetima za strane jezike bilo je govora tijekom današnjeg radnog sastanka kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva turizma, Istarske županije, Grada Pule, strukovnih škola u Istri, Sveučilišta Jurja Dobrile, istarskih hotelijera i Obrtničke komore Istarske županije.

Kako je najavljeno na konferenciji za novinare, koja je uslijedila nakon sastanka, u budućem Centru kompetentnosti na Stoji obrazovat će se i usavršavati učenici ugostiteljsko-turističkih škola u Istri, ali dodatno educirati i njihovi profesori i mentori kod poslodavaca, već zaposleni kuhari, konobari i slastičari te nezaposleni na prekvalifikaciji.

Istarski župan Valter Flego naglasio je kako je Istra regija s najrazvijenijim turizmom, ali da konkurencija u tom sektoru nikad ne spava. Stoga, treba ulagati u znanje, vještine i kompetencije

"Želimo li biti konkurenti, moramo osluškivati potrebe tržišta rada i djelovati u tom smjeru, stoga je nužna još snažnija sinergija s obrazovnim sustavom. Upravo je zato stvaranje konkurentnih kadrova koji odgovaraju potrebama poslodavaca u sektoru turizma i ugostiteljstva od velike važnosti za Istru, najturističkiju hrvatsku regiju“, poručio je sitarski župan.

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci pohvalila je veliki napor svih uključenih dionika prilikom pripreme i organizacije ovog projekta.

"Kada govorimo o turizmu, u Puli i ove godine bilježimo rekord dolazaka gostiju i broja noćenja te je stoga iznimno bitno da i radna snaga prati ovaj razvoj i turistički napredak. Već duži niz godina imamo uspješnu i pozitivnu suradnju sa Školom za ugostiteljstvo, turizam i trgovinu te vjerujem kako ćemo tu suradnju nastaviti i u budućnosti", rekla je zamjenica Puh Belci

Državni tajnik Frano Matušić poručio je kako mu je iznimno drago što se danas nalazi u novom regionalnom centru kompetentnosti.

"Čovjek je svakako ključ uspjeha u turizmu te vjerujem kako će ovaj centar opravdati očekivanja i kreirati novu izvrsnost i poboljšati educiranost novih kadrova na radnom tržišnu koja nam je potrebna", kazao je državni tajnik.

Ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Orhideja Petković istaknula je, pak, kako je bit Centra daljnja suradnja svih uključenih dionika što predstavlja korak dalje pri izlasku iz školskih okvira i koji će pomoći pri izradi novih kurikuluma koji će odgovoriti na potrebe tržišta.

CEKOM je mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu se, uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja, koja obuhvaća i provedbu učenja temeljenog na radu, obavlja i osposobljavanje te usavršavanje i druge djelatnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada.

Regionalni centri kompetentnosti (CEKOM-i) financiraju se iz dva poziva različite namjene: jedan je za infrastrukturu i opremu i predstavlja "kostur" CEKOM-a, a drugi, kojim se financiraju "soft" aktivnosti i dijelom oprema, okosnica je organizacije i razvoja CEKOM-a.

Više info: OVDJE

Partners