Novità

Date09.08.2017.

Govor predsjednika Junckera o stanju Unije 2017. održati će 13. rujna 2017. u Strasbourgu

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održat će govor o stanju Unije u srijedu, 13. rujna 2017., u Europskom parlamentu.

Nakon opširne rasprave diljem našega kontinenta održane na Twitteru (#FutureofEurope) u kojoj su sudjelovali građani, Europski parlament, nacionalni parlamenti, tijela lokalne i regionalne vlasti te civilno društvo u cjelini, predsjednik će na temelju iznesenih ideja predstaviti svoje osobne stavove o budućnosti Europe i svoje prioritete u sljedećoj godini.

Kontekst:

Svake godine u rujnu predsjednik Europske komisije u Europskom parlamentu drži govor o stanju Unije, u kojem se osvrće na postignuća u protekloj godini i predstavlja prioritete za iduću godinu. U njemu predsjednik izlaže i načine na koje Komisija namjerava odgovoriti na najvažnije izazove s kojima se Europska unija suočava. Nakon govora slijedi plenarna rasprava kojom započinje dijalog Komisije s Parlamentom i Vijećem kako bi se pripremio radni program Komisije za iduću godinu.

Utemeljen u Ugovoru iz Lisabona, govor o stanju Unije predviđen je Okvirnim sporazumom o odnosima između Europskog parlamenta i Europske komisije iz 2010. Tim je sporazumom predviđeno i to da predsjednik Komisije predsjedniku Europskog parlamenta i predsjedništvu Vijeća šalje pismo namjere u kojem su podrobno izložene mjere koje Komisija namjerava poduzeti putem zakonodavnih i drugih inicijativa do kraja sljedeće godine (u ovom slučaju do kraja 2018.).

Događaj:

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker održat će govor u srijedu, 13. rujna 2017., u 9:00 na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Strasbourgu. Događaj će se prenositi uživo na kanalu EbS, a na Komisijinoj stranici na Facebooku bit će dostupan internetski prijenos uživo visoke kvalitete.

Više možete pročitati: OVDJE

Fotografije


Responsabili