Novità

Date12.08.2020.

Librić u parku od 26. kolovoza do 2. rujna

Monte Librić, osnovan kao osmo pulsko brdo puno knjiga za djecu, održat će se od 26. kolovoza do 2. rujna 2020. godine u Parku Petra Krešimira IV., između Dvojnih vrata i rodne kuće Sergia Endriga u Puli.

Uz scenu i gledalište, sjenovito odmorište za najmlađe čitatelje, predviđen je mali sajam dječje knjige na Faustusima - štandovima posvećenima Faustu Vrančiću i njegovim padobranima. Prvi Faustusi izrađeni su za lipanjsko gostovanje Monte Librića na Festivalu djeteta u Šibeniku i djelo su slikara i scenografa Hrvoja Đukeza. Pulski Faustusi bit će brojniji i ponijet će na sebi najnovije knjige više od 60 hrvatskih nakladnika. Jedan štand bit će posvećen talijanskoj knjizi.

Tradicionalno, Monte Librić održava se krajem travnja, no ovogodišnji, 13. po redu, potpuno pripremljen i spreman za izvedbu, otkazan je zbog pandemije Covid-19.

U novom terminu Jutro u Librić parku odvijat će se uz program Kako-tako-fon-i-ja koji u sebi sadržava tradicionalne programe Piknik s autorom i Libraonica. U ovom novom programskom formatu, prilagođenom prilikama u kojima živimo, predviđen je ograničen broj dječje publike – po 15 sudionika radionica na svakom programu.

Programi će se odvijati u dva termina: od 9 do 10.30 i od 11 do 12.30 sati.  Kako se ne bi stvarale gužve, sudionici radionica morat će se predbilježiti prije početka festivala, do 21. kolovoza 2020. Jutarnji program označit će susreti s autorima  i uzbudljive igre s  literarnim likovima koji će svoj  novi život dobiti potaknuti dječjom maštom.

Večernji programi pod nazivom Unalica spoj su literature, glazbe i performansa i održavat će se svakodnevno od 19 do 20 sati. Oblikovani su tako da podsjete na neobuzdane dječje ljetne igre u parku, na vremena bez roditeljske stege, kada  se u istraživačkim pohodima odrastalo, a kroz ad hoc sklopljene kazališne predstave i koncerte „za tri prijatelja“ stvarao svijet u kojem odrasli nemaju pristupa.

Ni ove godine neće izostati Più che una storia, tradicionalni program na talijanskom jeziku, ispunjen radionicama i predstavljanjima knjiga, predstavama i glazbenim događajima.

Organizator Librića u parku je Udruga Sanjam knjige u Istri, suorganizatori Zajednica Talijana Pula i Castropola, a partner Gradska knjižnica i čitaonica Pula.

Manifestacija će se održati pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Istarske županije, Grada Pule, Ministero degli Affari Esteri e della cooperazione internazionale della Repubblica Italiana, Unione Italiana di Fiume.

Responsabili