Novità

Date09.05.2018.

Na Dan Europe otvoren objedinjeni EU ured Grada Pule

„Simbolično smo danas, na Dan Europe, otvorili objedinjeni EU ured koji je zadužen za povlačenje značajnih financijskih sredstva iz europskih fondova koja će omogućiti dodatna ulaganja u gospodarske, kulturne, socijalne, ali i znanstvene projekte na urbanom području. Posebno me veseli činjenica da smo uz drugih šest gradova u Hrvatskoj uspjeli postati korisnici relativno novog ITU mehanizma koji upravo prepoznaje urbana područja kao pokretače razvoja. Ostvarili smo sve predradnje kako bismo što kvalitetnije iskoristili dostupna sredstva, a sad je pred nama mnogo posla kako bismo odgovorno realizirali sve zacrtane projekte“, istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić povodom otvaranja novih gradskih prostora na adresi Forum 13, u sklopu svečanog obilježavanja Dana Europe.

U novim su se prostorima smjestili Odsjek za europske politike, međunarodnu suradnju i informiranje te novoustrojeni Odsjek za provedbu ITU mehanizma. Objedinjavanjem ovih odjela stvoreni preduvjeti za planiranje, pripremu i provedbu raznih europskih projekata financiranih iz EU fondova i sredstava nacionalne razine.

Istarski župan Valter Flego uputio je čestitku gradovima Puli i Vodnjanu te općinama Barban, Ližnjan, Marčana, Medulin i Svetvinčenat na uključivanju u ITU mehanizam, kao i prepoznavanju njegovih vrijednosti. „ITU mehanizam omogućuje Gradu Puli, kao nositelju, da zajednički sa svojim partnerima odlučuje o prioritetima i projektima koje planira realizirati uz pomoć europskog novca. Ovo je još jedan primjer ispravne politike koja će omogućiti da se na najefikasniji način izravno doprinosi društvenim i infrastrukturnim dimenzijama ovog urbanog područja“, naglasio je župan podsjetivši ujedno na važnost kohezijske politike EU.

„Sjajno je što kroz ITU mehanizam planirate realizirati brojne projekte, s naglaskom na kombinaciju valorizacije kulture i gospodarstva. Upravo ta kombinacija predstavlja veliki potencijal te u Istri stvara temelje da bude daleko najuspješnija regija u našoj zemlji“, zaključio je zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić te još jednom naglasio značaj mehanizma za Pulu i Puljštinu.

Svečanom su otvorenju nazočili i partneri Urbanog područja Pula, načelnik Općine Barban Dalibor Paus, načelnik Ližnjana Marko Ravnić, zamjenik načelnika Svetvinčenata Dean Perković, zamjenik načelnika Medulina Damir Demarin, predsjednik Općinskog vijeća Marčane Denis Diković, članovi Partnerskog vijeća Urbanog područja Pula, pročelnici i dužnosnici Grada Pule te djelatnici novootvorenog ureda na čelu s voditeljem ITU ureda Damirom Prhatom.

Današnja je svečanost bila povod da se prisutnima još jednom predstavi ITU mehanizam i aktivnosti koje će se provoditi zaključno sa 2023. godinom. Riječ je o novom mehanizmu Europske unije koji je uveden s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Europa je prepoznala važnost urbanih središta kojima na ovaj način omogućuje ostvarenje efikasnijeg i proaktivnijeg načina za povlačenje bespovratnih sredstava. Stoga se, kroz ITU mehanizam, planiraju provesti aktivnosti održivog urbanog razvoja te realizirati mnogi projekti koji će osnažiti razvojnu perspektivu za cjelokupno urbano područje. Ovi su strateški projekti danas predstavljeni kroz promotivni video koji daje presjek planiranih projekata koji su definirani Strategijom razvoja urbanog područja Pula.

Program obilježavanja Dana Europe i Europskog tjedna nastavlja se i dalje te će večeras pulske dizalice zasjati plavo žutoj boji, odnosno u bojama Europske unije.

Više info: OVDJE


Responsabili