Novità

Date03.06.2019.

Održana radionica Kreirajmo društvene inovacije u Istri Design thinking metodom

Istarska županija i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva organizirale 29.05.2019. u hotelu Histria u Puli radionicu „Kreirajmo društvene inovacije u Istri Design thinking metodom“ koja je provedena u okviru projekta +Resilient financiranog iz Programa Interreg Mediteran 2014.-2020.

S temom društvenih inovacija sudionike radionice upoznala je Mirna Karzen iz Laboratorija za društvene inovacije Zagreb kratkim uvodnim predavanjem uz primjere dobrih praksi i dobrobiti koju donose društvene inovacije za razvoj društva. Društvene inovacije su nove ideje kojima se želi riješiti neki društveni problem od izoliranosti, isključenosti, siromaštva, socijalne neravnoteže do ekološke neosviještenosti, nedovoljnih novih kompetencija i društvenih vještina koje su potrebne za bolju kvalitetu života.

Aktualna tema društvenih inovacija i moderna i učinkovita design thinking metoda rezultirale su velikim odazivom dionika iz civilnog, privatnog, javnog i akademskog sektora s područja Istarske županije. Njih ukupno 40 aktivno je sudjelovalo u radionici, te su u radu u grupama razvili inovativne ideje kojima žele riješiti aktualne drušvene probleme u lokalnoj i regionalnoj zajednici. Kao rezultat radionice nastali su tako kreativni idejni projektni prijedlozi za šest različitih tema koje su detektirane kao aktualni društveni problemi u zajednici: Izolacija starijih osoba u društvu, Podizanje samopouzdanja osoba u nepovoljnom položaju, Informiranje o socijalnim uslugama, Kvalitetno provođenje slobodnog vremena, Edukacija odraslih te Kako osigurati osobne asistente za djecu s invaliditetom.

Postignutim rezultatima vrlo su zadovoljni i organizatori radionice, te će neke od nastalih projektnih prijedloga nastaviti razvijati u konkretne pilot aktivnosti projekta +Resilient.

Responsabili