Novità

Date18.02.2020.

Učenici Industrijsko - obrtničke škole izveli predstavu legislativnog kazališta “Lukina priča”

U sklopu Projekta SOS, dana 11. veljače 2020. godine u Industrijsko - obrtničkoj školi održana je predstava legislativnog kazališta "Lukina priča". Legislativno kazalište jedna je od metoda kazališta potlačenih, sustava koji je razvio brazilski aktivist i redatelj Augusto Boal. Legislativno kazalište pruža zajednici mogućnost da aktivno i kreativno participira u donošenju odluka tako što istražuje potrebe i formulira zahtjeve odozdo, zajedno s onima na koje se ti zakoni direktno odnose, kao i da educira o postojećim pravima i osnažuje na aktivnu političku participaciju u njihovom donošenju i zagovaranju.

Učenici Industrijko - obrtničke škole upravo su to i učinili. Tema predstave bila je socijalno isključivanje u društvu zbog financijskih (ne)mogućnosti. Glavni lik predstave "Lukina priča" upravo je Luka - mladi dečko kojeg je društvu isključilo jer nema dovoljno novaca da nosi markiranu odjeću, ima auto i najnoviji mobitel. U izvedbi predstave sudjelovalo je 7 učenika, dok ih se još 4 uključilo priliko mijenjanja tijeka radnje predstave prilikom koje mladi ne isključuju Luku, već ga prihvate u svoje društvo.

U narednom periodu održat će se još 4 predstave legislativnog kazališta, a na kojima su obrađeni određeni detektirani problemi mladih u društvu. Nakon prikupljanja svih mogućih rješenja detektiranih problema i potreba, a koje su predložili upravo mladi prilikom sudjelovanja u izvedbi predstava legislativnog kazališta, Zaklada će formirati prijedloge javnih politika koje će biti upućene lokalnim vlastima.

Osim toga, mladi su pozvani i na uključivanje u trenutno otvoreno eSavjetovanje za izradu Nacrta Nacionalnog programa za mlade za razdoblje od 2020. do 2024. godine.S tim u vezi, svi zainteresirani pozivaju se na uključivanje u izradu Nacionalne strategije putem davanja prijedloga, izmjena i dopuna iste. 

Predstava legislativnog kazališta "Lukina priča" održala se u sklopu projekta SOS (socijaliziraj, osvijesti, samozaposli), kojeg Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva provodi s Gradom Pula - Pola, udrugom Alumni FET Pula i Zakladom Slagalica iz Osijeka, a financiran je sredstvima Europske unije iz programa Europski socijalni fond.

Responsabili