News

Date29.01.2021.

16. Digitalna Noć muzeja i u Puli

Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine i prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja, obilježava se danas, 29. siječnja. Zbog epidemiološke situacije ove godine održava se uglavnom u digitalnom obliku pod nazivom 16. Digitalna Noć muzeja.

Organiziranjem Digitalne Noći muzeja, iskazuje se veliki interes brojnih sudionika i najšire javnosti za sadržajima koje su muzejske i druge institucije proteklu godinu kreirale i nudile javnosti putem digitalnih medija.

Na taj način, ljubitelji muzejskih i ostalih programa moći će u Digitalnoj Noći muzeja  od 18.00 do 23.00 sata  pretraživati atraktivne sadržaje putem digitalne platforme  nocmuzeja.hr  kao i putem društvenih mreža, digitalnih aplikacija i stranica pojedinih ustanova.

Sudjelovanje u šesnaestoj po redu Noći muzeja, potvrdilo je preko 170 sudionika, muzejskih,  obrazovnih, znanstvenih i vjerskih institucija, što organizatore i sudionike ovogodišnjeg digitalnog izdanja Noći muzeja, iznimno raduje i potvrđuje opravdanost kreiranja kulturnih sadržaja i komuniciranja tih sadržaja publici i najširoj javnosti i u otežanim uvjetima.

U Puli se ove godine obilježavanju pridružuju Muzej suvremene umjetnosti Istre, Arheološki muzej Istre i Centar za rehabilitaciju Pula.  

Muzej suvremene umjetnosti Istre u kontekstu digitalnih sadržaja koji će biti dostupni na službenoj Facebook stranici te djelomično i na Instagram profilu Muzeja, pripremio je niz zanimljivosti. Za ovu prigodu otvaraju videoteku MSUI u pokretu, putem koje će se slikom i zvukom vratiti u Noć muzeja 2018. godine - jednom od njihovih najuspješnijih izdanja ove manifestacije. Osmišljeni su i nagradni kvizovi i križaljke MSUI enigma,
Kućna tjelovježba. U prostorima Muzeja može se pogledati i samostalna izložba Lare Ritoša Roberts  pod nazivom Tragovima fantomskih koraka: 1.dio/počeci i ući u direktnu interakciju sa izloženim radovima.

Programi Arheološkog muzeja Istre i ove godine imaju poseban naglasak na edukaciji publike, koja će se većinom odvijati online putem njihovih društvenih mreža, no pripremili su i klasična vodstva po amfiteatru. Izložbeni prostori otvoreni su od 11 sati 29. siječnja do 1 sat u noći 30. siječnja.

Između zanimljivih online predavanja djelatnika, video priloga i drugih objava, pripremili su i druženje uz online kviz o kulturnoj baštini za različite školske uzraste tijekom dana, kao i za širu publiku s početkom u 21 sat. Sudionicima kviza namijenili su i simbolične nagrade.

Za one koji više vole šetnju gradom i sadržaje posjetiti na licu mjesta, amfiteatar i galerija C8 dočekat će ih otvorene.

U Manifestaciju se uključio i Dnevni centar za rehabilitaciju Pula koji od 21 do 7 sati najavljuje Omage Amedeu Modiglianiju, izložbu likovnih radova korisnika u interakciji s radnim instruktorima bez predloška, uz glazbenu podlogu.

Više informacija i program obilježavanja 16. Noći muzeja u Puli možete pronaći ovdje.

Partners