News

Date07.01.2021.

Boris Miletić: "Obnovljeni Kaštel zajedno s Arheološkim muzejom Istre i Malim rimskim kazalištem bit će nova žila kucavica kulturnog života u Puli"

Na portalu Regional Express objavljen je razgovor s gradonačelnikom Pule Borisom Miletićem u kojem gradonačelnik rezimira 2020. te govori o planovima za 2021. godinu.

Intervju prenosimo u cijelosti:

„Krajem godine već je uobičajeno raditi svojevrsnu inventuru, analizirati planove i njihovu realizaciju. Ova je godina protekla u sjeni koronavirusa. Kako se Grad nosio s novonastalom, neočekivanom situacijom?

- Iza nas je izrazito zahtjevna godina, prepuna neizvjesnosti i specifičnih okolnosti koje su se snažno odrazile na život kakav poznajemo. Unatoč tome, promišljenim i brzim reakcijama pravodobno smo poduzeli brojne mjere koje su prije svega imale za cilj očuvanje zdravlja naših građana, a potom lokalnog gospodarstva, zbog čega je Pula proglašena jednim od najuspješnijih gradova u Hrvatskoj u upravljanju situacijom s koronavirusom. Godina koja je za nama bila je puna izazova i neizvjesnosti jer smo se i mi u Puli, Istri i Hrvatskoj susreli s nečim novim i neočekivanim – pandemijom koronavirusa.

Želim se doista od srca zahvaliti svim sugrađanima na velikoj iskazanoj odgovornosti i samodisciplini koja nas je sačuvala, a njome smo, dokazali kako se možemo nositi s neizvjesnošću zbog koronavirusa. Zahvaljujući našim građanima i Stožeru civilne zaštite Istarske županije dugo smo bili jedina zelena regija u čitavoj Europi. Zahvaljujući toj samodisciplini i pravodobnim mjerama i kako bismo zaštitili zdravlje građana omogućili smo i ove godine održavanje turističke sezone te je Istra, i u ovim uvjetima, pokazala da je šampion turizma u Hrvatskoj. Žao mi je jedino što zbog odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite nismo mogli iskoristiti ostatak turističke sezone u drugom dijelu kolovoza i u rujnu.

Grad je odmah pružio potporu gospodarstvu kroz razne mjere. Sada se pandemijska situacija opet pogoršala, mjere na državnoj razini su pooštrene. Nedavno su ugostitelji i zakupci poslovnih prostora iskazali nezadovoljstvo i tražili određene ustupke radi ublažavanja krize. Što Grad čini u tom drugom valu?

- Prateći situaciju od samog početka, među prvima smo donijeli niz mjera za koje je procijenjeno da će biti od pomoći našim gospodarstvenicima i to, prvenstveno, onima koji su obuhvaćeni mjerama ograničenja rada čime je upravo njihovo poslovanje najteže pogođeno uslijed ove pandemije. Te smo gospodarstvenike oslobodili od poreza na korištenje javnih površina, zakupnine, oslobodili plaćanja komunalne naknade, omogućili obročno plaćanje komunalnog doprinosa bez kamata, obustavili i oslobodili od plaćanja spomeničke rente. Ukupne mjere potpunog oprosta ili umanjenja davanja odnose se na gotovo 6 milijuna kuna javnih financija za 2020. i prvu polovicu 2021. godine.

Model „tko ne radi, ne plaća“ primjenjuje se za sve zakupce u Gradu Puli koji, zbog epidemioloških mjera ne mogu raditi. Među prvima u Hrvatskoj donijeli smo i odluke za narednu godinu gdje su zakupci oslobođeni plaćanja 30 posto zakupa, dok smo za gospodarstvenike koji djeluju preko 25 godina zakup smanjili za čak 50 posto. Kao čovjek, građanin grada Pule i kao gradonačelnik neupitno razumijem poteškoće u kojima se naši sugrađani, ugostitelji, ali i svi drugi poduzetnici nalaze, ali isto tako mora se znati da su sve ove mjere koje smo donosili i koje ćemo, ovisno o razvoju situacije kao i do sada dopunjavati, za sada maksimum koji smo mogli poduzeti, vodeći računa o stabilnosti sustava i funkcioniranju grada u svim segmentima.

Od samog početka Istra se zalaže za regionalni pristup pri donošenju mjera. Koliko je to opravdano i održivo?

- Da, smatramo da bi Nacionalni stožer civilne zaštite trebao više uvažavati zahtjeve koji dolaze s terena, pogotovo iz sredina poput naše Istre koje su uspostavile funkcionalni sustav, u kojima se ljudi u načelu ponašaju odgovorno i u kojima se mjere provode dosljedno, a ne arbitrarno! Nadalje, vidimo svakog dana koliko se situacija razlikuje od županije do županije. Nitko me ne može uvjeriti da je, primjerice, bilo opravdano zatvoriti ugostitelje u Istri zbog pojedinih neodgovornih ugostitelja iz drugih krajeva Hrvatske. Istarski ugostitelji su se odgovorno pridržavali svih propisanih mjera i trebalo im se omogućiti da rade dok god brojke ne pokažu drugačije.

Prisjetimo se lockdowna iz proljeća ove godine kada su Grad Pula, svi istarski gradovi i Županija promptno reagirali i odgovorno donijeli odluke koje su i danas na snazi. Koordinirali smo mjere i aktivnosti na terenu, a solidarnost i naše zajedništvo ponovno se potvrdilo te dalo rezultate. Vlada i Nacionalni stožer često su zaostajali za našim odlukama čime se potvrđuje važnost pravovremenog odlučivanja i pravodobnog prilagođavanja situaciji. Linearne mjere imaju smisla samo kad je situacija ista u svim krajevima Hrvatske. Obzirom da to nije naš slučaj, takvim se mjerama de facto kažnjavaju oni koji su se najbolje znali nositi u ovoj situaciji. Zbog toga ćemo i dalje inzistirati da se mjere ili restrikcije uvode po regionalnom principu koji se i kod nas i u svijetu pokazao kao najučinkovitiji! Svatko najbolje poznaje vlastitu kuću!

Koliko važnima, u ovom osjetljivom trenutku za gospodarstvo, smatrate mjere poticanja razvoja poduzetništva?

- Kvalitetne mjere poticanja poduzetništva i u uobičajenim su okolnostima neophodne. Međutim u godini opterećenoj koronavirusom još su potrebnije i zato smo kroz program „Potpore Pula 2020“ osigurali ukupno 2,5 milijuna bespovratnih sredstava za poticanje poduzetništva, čak milijun kuna više nego u prošloj, 2019. godini. Do sada je dodijeljeno tri seta mjera bespovratnih mjera poticanja i pomoći gospodarstvu među kojima su i potpore uslijed epidemije. Svaka, ali baš svaka kuna proračuna se izvagala više puta kako bi se mogao složiti ovakav koncept i plan pomoći.

Budžet 2021. je planiran u iznosu većem od ove godine. Što će garantirati najvažniji financijski dokument Grada u 2021. godini. Treba li se netko zabrinuti da će možda u nekim segmentima biti poteškoća u financiranju?

- Proračun za 2021. godinu u iznosu 514,43 milijuna kuna veći je od ovogodišnjega. Moram naglasiti da je, kao temeljni financijski dokument Grada, proračun za 2021. godinu planiran odgovorno i realno kako bi se i dalje jamčila stabilnost javnih financija, omogućio nastavak brojnih započetih, ali i novih investicija u Puli te osigurao još bolji životni standard svih Puležana. Najveći iznos sredstava, čak 43 posto proračuna, odnosno 222,5 milijuna kuna, namijenjeno je za aktivnosti i projekte u nadležnosti Upravnog odjela za društvene djelatnosti. Pred svima nama je neizvjesna godina, ali Grad Pula je i u uvjetima pandemije zadržao visoku razinu socijalne osjetljivosti te je za pomoći socijalno ugroženoj kategoriji građana u 2021. godini osigurano gotovo 10,75 milijuna kuna.

Zbog situacije, koja se je reflektirala i na budžet mnogi gradovi i općine morali su revidirati planove i možda odustati od nekih. U Puli je, čini se, 2020. ipak bila godina velikih projekata i realizacija, primjerice početak rada nove Opće bolnice, izgradnja Medicinske škole...?

- Opća bolnica Pula jedan je od najvažnijih projekata u modernoj povijesti Istre. Riječ je o investiciji, najsuvremenijoj zdravstvenoj ustanovi na ovim prostorima, koju su građani Pule i cijele Istre nestrpljivo iščekivali godinama i napokon su dobili vrhunsku zdravstvenu zaštitu, kakvu i zaslužuju. Građani Istre već danas imaju na raspolaganju najbolji europski standard zdravstvene zaštite i skrbi, a preduvjet da se to uopće moglo dogoditi jest da su se istarski gradovi svjesno opredijelili za taj projekt od strateške važnosti.

Naime, istarski gradovi pokazali su maksimalnu razinu zajedništva, koju je teško pronaći u ostalim dijelovima Hrvatske. Jedno je sigurno, bez solidarnosti kakvu smo pokazali na dijelu, danas ne bi imali najmoderniju bolnicu u zemlji! Istra je prva u Hrvatskoj po izdvajanjima za zdravstvo i socijalnu skrb, na što smo posebno ponosni. Rezultat je to jasnog opredjeljenja da zdravlje građana bude uvijek na vrhu prioriteta kako županije, tako i istarskih gradova i općina. Kada govorimo o dovršetku bolnice, očekuje nas još rekonstrukcija zgrade ginekologije čime ćemo dobiti modernu, funkcionalnu i vrhunski opremljenu bolnicu.

Nadalje, gradimo i novu, najmoderniju medicinsku školu u Hrvatskoj, a poznato je da želimo osnovati fakultet medicine u Puli kako bismo obrazovali kadar koji će „sutra“ raditi u bolnici čime bismo zaokružili cijeli proces u zdravstvenom sustavu Istarske županije.

Zadnjih godina vidljiva su ulaganja u promet. Kakvi su planovi za prometnu infrastrukturu u 2021. godini?

- Kontinuirano ulažemo velike napore i sredstva kako bismo osigurali kvalitetne i sigurne prometnice. Samo u izgradnju rotora u Puli uložili smo više od 15 milijuna kuna, a nabavkom 20 novih, ekoloških autobusa na plin, osim značajnih ušteda, brinemo i o čišćem okolišu, postavljamo e-punionice za automobile te sustav korištenja e-bicikala. Čitava Istra cestovnom infrastrukturom odlično je povezana s ostatkom Hrvatske, nedavno su započeli su i radovi na probijanju druge cijevi tunela Učka vrijedni 1,5 milijardi kuna te će do kraja 2024. godine u cijelosti biti gotov Istarski ipsilon. Nadalje, imamo modernu Zračnu luku Pula, a očekuje nas i dovršetak izgradnje nove obale na rivi kroz projekt vrijedan 50-ak milijuna kuna kojim će se omogućiti kvalitetniji prihvat većeg broja brodova na kružnim i linijskim putovanjima.

Najavili ste da se i u 2021. godini nastavlja projekt Dolcevita, projekti iz ITU mehanizma, što je još dobroga, po vama, donijela ova godina?

- Grad Pula čitavo desetljeće provodi projekt Dolcevita kroz koji, zajedno sa suvlasnicima zgrada, sudjeluje u financiranju obnove pročelja i krovišta zgrada u staroj gradskoj jezgri, ali i šire, na posebno frekventnim pješačkim i kolnim pravcima. U sklopu projekta suvlasnici mogu ostvariti sufinanciranje obnove svoje zgrade. Projektom Dolcevita do sada je sufinancirana obnova ukupno 64 građevine, od čega 41 na području kulturno-povijesnog područja grada i 23 izvan zone zaštite. Intencija ovog projekta je da se našim sugrađanima pomogne da obnove pročelja stambenih zgrada u kojima žive I u tome ćemo im biti partneri i u 2021. godini.

Svakako bih volio izdvojiti kapitalni projekt „Coworking Pula“ koji će biti realiziran u sklopu ITU mehanizma. Za projekt uspostave coworking poduzetničkog centra u Puli na raspolaganju je 20 milijuna kuna ITU bespovratnih sredstava kojima će se rekonstruirati i opremiti postojeća zgrada nekadašnje Mehanike u centru Pule koja dugi niz godina nije u funkciji te će se dodatnim ulaganjem u sadržaje omogućiti povoljno okruženje za razvoj poduzetništva. Coworking, kao novo mjesto za razmjenu znanja i iskustava okupljat će nezavisne profesionalce, startupove, obrtnike i ostale dionike važne za razvoj gospodarstva na urbanom području.

U starogradskoj jezgri u tijeku je veliki zahvat oko obnove i nove namjene kompleksa Kaštela i pulskog fortifikacijskog sustava, što će se iduće godine raditi?

- Kaštel se uređuje već niz godina za što je u proteklo vrijeme uloženo više od 10 milijuna kuna, a strateški projekt „Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno turistički proizvod“, vrijedan 23,2 milijuna kuna, bit će dodatni impuls kako bi Kaštel privukao brojne posjetitelje ne samo za vrijeme ljetne sezone već i tijekom ostatka godine. U sklopu projekta izgradit će se i dizalo koje će povezivati tunele Zerostrasse i podzemne prostorije utvrde Kaštel s atrijem utvrde. Dovršetkom obnove Kaštela zajedno s Arheološkim muzejom Istre i Malim rimskim kazalištem u starogradskoj jezgri zaokružit ćemo najveća kapitalna ulaganja u našu kulturnu baštinu u zadnjih 50 godina. Ti projekti bit će nova žila kucavica kulturnog života u Puli.

Vjerojatno brodogradnja nije više bila održiva na način na koji je funkcionirala, ipak gašenje Uljanika je bilo bolno. Očekujete li da će biti moguće nastaviti sa tradicijom brodogradnje, makar i u smanjenom obliku? Naime, sve se odvija sporo, puno je nepoznanica i poteškoća...

Vjerujem da brodogradnja ima budućnost u Puli, makar u manjem obimu, ali takvim tempom Vlade, sumnjam da će se nešto postići. Iskoristio sam svaku priliku kako bih upozorio Vladu da se odluke moraju donositi brže, a to ću činiti i dalje. Nema razloga da se svaki korak čeka godinu dana! I da, točno je da ima puno nepoznanica. Ali s druge strane jako dobro znamo da u Puli ljudi vjeruju da brodogradnja ima budućnost te da će Grad Pula uvijek poduprijeti brodograđevnu industriju.

Koliko će Pulu kazniti "oduzimanje" neizgrađenog zemljišta, odnosno uknjižba države kao vlasnika?

-Na dijelu je jedan od najvećih apsurda naše države. Njezino ponašanje je iracionalno, koliko i štetno ne samo za Pulu i Istru nego i za cjelokupno hrvatsko gospodarstvo. Da budemo posve jasni, ovdje se ne radi o tome da je država odlučila drugačije tumačiti zakon, već o čistoj otimačini resursa općina i gradova. Poznato je da svaka nazovi reforma koju provodi država pada na teret lokalne i regionalne samouprave. Sada je taj izrabljivački odnos zahvatio i zemljišta koja su već desetljećima u vlasništvu gradova i općina.

Planira li se možda zajednička akcija lokalne samouprave?

Nama gradonačelnicima koji smo danonoćno u tom poslu kristalno je jasno što će se dogoditi sa zemljištem koje država sada želi prisvojiti – propast će, kao i gotovo sve drugo čime upravlja država! Svi gradonačelnici IDS-a su složni da se mora spriječiti takav scenarij te ćemo se tome oštro i usprotiviti.

Zadnjih mjeseci digla se prašina oko izgradnje Islamskog kulturnog centra, kakav je vaš stav na tu temu, i da li su vas iznenadile negativne reakcije građana?

Islamski centar u Puli postoji više od 50 godina, a mnogi vjernici muslimanske vjeroispovijesti u našem su gradu rođeni. Prostor koji Islamska zajednica u Puli koristi pretijesan je, osobito sada u ovim pandemijskim uvjetima, a velikih problema imaju i s parkiranjem u centru grada. Grad Pula je zbog toga prije godinu dana osnovao Radno povjerenstvo koje je predložilo pet potencijalnih lokacija za izgradnju alternativnog, adekvatnijeg prostora. Međutim, Islamska zajednica samostalno je odabrala drugu lokaciju na kojoj je moguće graditi kulturni centar.

U Puli danas živi značajan broj pripadnika nacionalnih i vjerskih manjina i iznimno smo ponosni na našu dugu tradiciju međusobnog uvažavanja i tolerancije. Uvjeren sam da velika većina naših građana podržava gradnju ovog kulturnog centra i poštuje potrebu svih nacionalnih i vjerskih manjina da imaju svoj društveno-kulturni objekt u kojem će se moći okupljati i poštovati svoje vjerske i druge običaje.

Kao gradska uprava često ste na nivou države dobitnici nagrada u različitim područjima djelovanja, tako je bilo i prošle godine?

- Upravo zbog svoje otvorenosti prema građanima, Pula je već godinama prepoznata kao jedna od najtransparentnijih uprava u Hrvatskoj. Drago mi je što je Institut za javne financije i ove godine posebno nagradio Pulu koja je u svim dosadašnjim istraživanjima objavila svih pet proračunskih dokumenata. Ovo je priznanje svakako još jedan dodatni motiv da i dalje jačamo našu otvorenost i transparentnost rada kako bi građanima sve važne informacije učinili što dostupnijima.

Nadalje, u izboru najboljih hrvatskih gradova Grad Pula svrstao se među top 5 najuspješnijih velikih hrvatskih gradova po pitanju poticanja razvoja gospodarstva te među 5 najboljih pametnih gradova u kategoriji velikih gradova i jedan je od najnaprednijih hrvatskih gradova kad je riječ o digitalizaciji usluga koje nudi svojim građanima. Osim što podiže razinu transparentnosti, digitalizacijom gradske uprave Grad je ostvario značajne uštede i ubrzao obradu zahtjeva građana. Pametan grad je onaj u kojem ljudi dobro žive i bit će to moto najvećeg istarskog grada i ubuduće.

Naredna je godina izborna: hoćete li se kandidirati za gradonačelnika? Za župana?

- O mojoj ulozi odlučit će tijela stranke u narednim mjesecima. Prioriteti su sada drugi. Mislim da bi svaki ozbiljan gradonačelnik i župan danas, kada Hrvatska dnevno još uvijek ima veliki broj zaraženih, trebao staviti fokus na tome kako osigurati da život ide dalje, da zdravstveni sustav ne kolabira i da gospodarstvo funkcionira. Sve drugo je u ovom trenutku sekundarno!“

Više infoOVDJE

Partners