News

Date23.10.2019.

Dječica vrtića Centar i gradonačelnik sadili stabla na Monvidalu

U sklopu akcije „Zasadi drvo, ne budi panj“ obogaćena javna zelena površina pored tvrđave i dječjeg igrališta na Monvidalu

14 stabala, od kojih 8 liquidambara i 6 cedrova, svojim će raskošnim krošnjama pružiti ugodan hlad uz dječje igralište i tvrđavu Monvidal. Svoj su doprinos sadnji dali mališani Dječjeg vrtića Centar zajedno s gradonačelnikom u sklopu akcije "Zasadi drvo, ne budi panj“. 

„Drago mi je što svjedočimo sve većem uključivanju građana u ekološke akcije što potvrđuje da su građani svjesniji o potrebi očuvanja okoliša. Posebno me veseli kada u tome sudjeluju naši najmlađi koji tako vide i ugrade prave vrijednosti u odnosu prema svom okolišu“ , istaknuo je pulski gradonačelnik, koji je prije same sadnje popričao sa mališanima i upoznao ih sa stanjem zelenog fonda grada koji se godišnje obogati s oko 250 stabala. 

Podsjetimo, gradonačelnikovim potpisom pisma namjere, u kolovozu ove godine, Pula se, ovoj hvalevrijednoj inicijativi kolektivne sadnje stabala, koja se održava na razini cijele Hrvatske, odazvala među prvima. 

Tijekom 10-ak dana na javnim zelenim površinama i zelenim površinama dječjih vrtića i  škola posadit će se ukupno 100-tinjak stabala. Isto toliko ih je Grad Pula donirao i svojim sugrađanima da ih posade u sklopu svojih okućnica. Podjela stabala po mjesnim odborima je u tijeku te se i ovom prilikom pozivaju građani da se jave Inicijativi „Zasadi stablo, ne budi panj“ putem facebook stranice kako bi se podijelila preostala stabla koja su još ostala na raspolaganju građanima.

Sadnja stabala na javnim zelenim površina započela je još jučer i to sadnjom na raskrižju Ulice Veruda i Krležine ulice, te će se, izuzev dana vikenda, nastaviti saditi do utorka, 29. listopada 2019. Lokacije i termini na kojima će se stabla saditi jesu sljedeći: 

-    Četvrtak (24.10.) - 10,30 h Ulica Veruda – drvored (od ambulante prema bazenima)
-    Petak (25.10.) -  10,30 h Ulica Veruda – drvored (od doma Alfredo Štiglić do raskrižja s Krležinom ulicom)
-    Ponedjeljak (28.10.) -  12,00 h Park Franje Josipa I
                                  - 13,00 h Park žrtava fašizma 
-    Utorak (29.10.) - 10,30 h Ulica Valsaline (preko puta kućnih brojeva 33 i 35)

Akciji su se priključile i Hrvatske šume zajedno s pulskim aktivistom Markom Račanom i to sadnjom stabala u šumici Gregovica u petak 25. listopada u 10,00 h. 

Zainteresirani građani pozivaju se da se odazovu sadnji i doprinesu obogaćivanju zelenog fonda grada.

Grad Pula primjer je grada s velikim brojem zelenih površina, što je od osobite važnost za  cjelokupnu kvalitetu života građana. Čak 43 posto površine grada obuhvaćaju zelene površine (1.345,25 hektara) različitih namjena – za sport i rekreaciju, javne zelene površine, zaštitne zelene površine i sl. Shvaćajući njihovu važnost, Grad Pula samo za održavanje spomenutih javnih zelenih površina, koje obuhvaćaju 77 hektara,  godišnje izdvoji više od 8 milijuna kuna. Spomenuta sadnja doprinosi održavanju i obogaćivanju zelenog fonda grada i utječe na smanjenje emisije CO2. Ovakvim aktivnostima dodatno se doprinosi ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša i održivog razvitka te ekološke stabilnosti.  

Partners