News

Date09.12.2018.

EIB-ova podrška hrvatskim Rimac Automobilima za razvoj električnih vozila visokih performansi i njihovih dijelova

EIB i hrvatski Rimac Automobili potpisali su zajam u vrijednosti od 30 milijuna eura za ulaganja u istraživanje i razvoj električnih vozila i povezanih dijelova. Transakciju jamči Europski fond za strateška ulaganja (EFSU), okosnica Plana ulaganja za Europu. Rimac će proširiti aktivnosti, ubrzati ulaganja u istraživanje, razvoj i industrijalizaciju te povećati proizvodne kapacitete.

Transakciju jamči Europski fond za strateška ulaganja (EFSU), okosnica Plana ulaganja za Europu - Rimac će proširiti aktivnosti, ubrzati ulaganja u istraživanje, razvoj i industrijalizaciju te povećati proizvodne kapacitete

Zajam, dobiven zahvaljujući jamstvu iz proračuna EU-a na temelju Plana ulaganja za Europu (Junckerov plan), omogućit će Rimac Automobilima da nastave snažno rasti. Prošle su godine udvostručili broj radnika pa sad imaju više od 450 zaposlenih, uglavnom u istraživanju i razvoju. Rimčev je cilj da postanu jedan od najvećih poslodavaca i izvoznika u Hrvatskoj.  Rimac će zajam iskoristiti i za ubrzanje istraživanja i razvoja te povećanje prodajnih i marketinških aktivnosti za planirano širenje u Aziju i Europu.

Europska povjerenica za promet Violeta Bulc izjavila je: „Dekarbonizacija je okosnica naše prometne politike. Pozdravljam ovaj novi projekt na temelju Junckerova plana koji će zajedno s našim aktivnostima za uvođenje infrastrukture za alternativna goriva pomoći u razvoju inovativnih rješenja za elektromobilnost u Europi i potaknuti potražnju za vozilima s nultom stopom emisija. Spoj dekarbonizacije, inovacija i otvaranja radnih mjesta dobitna je kombinacija za sve.„

Europska investicijska banka najavila je zajam od 30 milijuna eura inovativnim Rimac Automobilima. Ta će im sredstva pomoći da nastave razvijati tehnologije za električna vozila i prerastu u pružatelja tehnoloških rješenja za električna vozila i velikog proizvođača dijelova za svjetski automobilski sektor.

Financiranje će se realizirati u obliku zajma kapitala za rast u okviru instrumenta za financiranje rasta u Europi (EGFF), mehanizma pokrenutog 2016.

Zajam, dobiven zahvaljujući jamstvu iz proračuna EU-a na temelju Plana ulaganja za Europu (Junckerov plan), omogućit će Rimac Automobilima da nastave snažno rasti. Prošle su godine udvostručili broj radnika pa sad imaju više od 450 zaposlenih, uglavnom u istraživanju i razvoju. Rimčev je cilj da postanu jedan od najvećih poslodavaca i izvoznika u Hrvatskoj.  Rimac će zajam iskoristiti i za ubrzanje istraživanja i razvoja te povećanje prodajnih i marketinških aktivnosti za planirano širenje u Aziju i Europu.

Potpredsjednik Europske investicijske banke, Dario Scannapieco, poručio je: „EIB se danas udružuje s poduzećem koje oblikuje povijest svjetske automobilske industrije. EIB s ponosom podupire otvaranje radnih mjesta, lokalno gospodarstvo i hrvatske izvozne proizvode, kao i prijelaz na ekološki prihvatljiv prijevoz, te napredak europske znanosti, istraživanja i razvoja. Rimac je priča o uspjehu koji se temelji na odlučnosti, viziji i inovacijama. EIB između ostalog postoji kako bi podupirao revolucionarna, inovativna poduzeća koja uz vlastiti razvoj pridonose i razvoju povezanih industrija i svojih zajednica.”

Europska povjerenica za promet Violeta Bulc izjavila je: „Dekarbonizacija je okosnica naše prometne politike. Pozdravljam ovaj novi projekt na temelju Junckerova plana koji će zajedno s našim aktivnostima za uvođenje infrastrukture za alternativna goriva pomoći u razvoju inovativnih rješenja za elektromobilnost u Europi i potaknuti potražnju za vozilima s nultom stopom emisija. Spoj dekarbonizacije, inovacija i otvaranja radnih mjesta dobitna je kombinacija za sve. „

Osnivač Rimac Automobila Mate Rimac izjavio je: „Put do izgradnje automobilskog i tehnološkog poduzeća bio je dug i težak, posebno u zemlji u kojoj ništa slično nije postojalo. U početku je bilo vrlo teško doći do kapitala s obzirom na slabu investicijsku aktivnost u ovom dijelu Europe. No zahvaljujući našim rezultatima i postignućima sve više međunarodnih strateških partnera, poput Porschea, spremno je uložiti u naše poduzeće. Pozdravljamo inicijativu EIB-a da novoosnovanim poduzećima s potrebama za financiranjem u kasnijim fazama pruži alternativu tradicionalnim kapitalnim ulaganjima. Ova sredstva pomoći će nam da ubrzamo rast i razvoj.”

O Rimac Automobilima

Rimac je tehnološka sila: konstruira i proizvodi najbrže električne hiperautomobile na svijetu, Concept_One i C_Twoi pruža potpuna tehnološka rješenja svjetskim proizvođačima automobila kao što su Porsche, Renault, Seat, Aston Martin i drugi.

U nedavno objavljenoj studiji o prometnim inovacijama, EIB-ovo savjetodavno tijelo za financiranje inovacija (IFA) prepoznalo je Rimac Automobile kao visoko inovativno poduzeće u sektoru električnih vozila. IFA je u okviru priprema za realizaciju EIB-ova financiranja savjetima pomogla Rimac Automobilima da unaprijede poslovni plan i strukturu financiranja.

O Europskoj investicijskoj banci (EIB)

Europska investicijska banka (EIB) institucija je Europske unije u vlasništvu država članica EU-a za dugoročno kreditiranje. Omogućava dugoročno financiranje sigurnih ulaganja što pridonosi ostvarenju ciljeva politika EU-a u Europi i izvan nje. Europska investicijska banka aktivna je u oko 160 zemalja.

O zajmu

Zajam je dio instrumenta za financiranje rasta u Europi (EGFF) koji je namijenjen rješavanju nedostatka kvazivlasničkog kapitala. Taj nedostatak povezan je sa strukturnim tržišnim nedostacima u cijelom EU-u koji se očituju u osiguravanju rizičnog kapitala za poduzeća u kasnijim fazama koja se njime financiraju. Europski MSP-ovi i poduzeća srednje tržišne kapitalizacije pogođeni su sustavnim nedostacima velikih izvora kvazivlasničkog kapitala za financiranje materijalnih i nematerijalnih ulaganja u rast. Očekuje se da će EIB-ovo financiranje imati pozitivan učinak na privlačenje novih privatnih ulagača.

Do danas se u okviru instrumenta za financiranje rasta u Europi EFSU-a potpisao 41 ugovor ukupne vrijednosti 966,5 milijuna eura; za program EGFF odobreno je ukupno 1,75 milijardi eura.

Plan ulaganja za Europu

Plan ulaganja za Europu (Junckerov plan) jedna je od ključnih mjera EU-a za poticanje ulaganja u Europi, što će dovesti do otvaranja radna mjesta i poticanja rasta. U tu će se svrhu pametnije iskoristiti nova i postojeća financijska sredstva. Grupa EIB-a ima ključnu ulogu u tom planu ulaganja.

Zahvaljujući jamstvima iz Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), EIB i Europski investicijski fond (EIF) mogu preuzeti veći udio rizika u projektima i potaknuti privatne ulagače na sudjelovanje u njima. U početku je bilo predviđeno da EFSU mobilizira ulaganja u iznosu od 315 milijardi eura u cijelom EU-u tijekom tri godine, do sredine 2018.

U prosincu 2017. Europski parlament i države članice postigli su dogovor o produljenju EFSU-a do 2020. s ciljem da dotad dosegnu 500 milijardi eura dodatnih ulaganja. Uz EFSU, nova savjetodavna platforma ESCU-a pomaže promotorima projekata iz javnog i privatnog sektora u profesionalnijem strukturiranju investicijskih projekata. Planom ulaganja stvara se regulatorno okruženje u EU-u koje više pogoduje ulaganjima.

U studenome 2018. na temelju Junckerova plana već je mobilizirano 360 milijardi eura dodatnih ulaganja, uključujući više od milijarde eura u Hrvatskoj, pri čemu je predviđeno da će 850 000 malih i srednjih poduzeća imati koristi od boljeg pristupa financiranju.

Više info: OVDJE

Partners