News

Date06.03.2018.

Europska komisija: Zajednička izjava u povodu Međunarodnog dana žena 2018.

Bruxelles, 6. ožujka 2018.

Ravnopravnost žena i muškaraca jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije utvrđena u osnivačkim ugovorima. Unija je pionir u borbi protiv diskriminacije na temelju spola i možemo se ponositi postignutim napretkom: Europa je za žene jedno od najsigurnijih i najravnopravnijih mjesta u svijetu.

Ipak, pred nama je još posla; predstoji nam dug put do pune ravnopravnosti u praksi. Žene i djevojčice i dalje doživljavaju uznemiravanje, zlostavljanje i nasilje. Žene još uvijek rijetko uspijevaju probiti stakleni strop zbog kojeg primaju niže plaće i dobivaju manje prilika za razvoj karijere i poslovanja.

Želimo da djevojčice i žene postignu ravnopravnost u svim aspektima života: dostupnosti obrazovanja, jednakoj plaći za jednak rad, pristupu vodećim položajima u poduzećima i politici te zaštiti od nasilja.

Poticanje vodstva žena i njihovo ekonomsko osnaživanje apsolutni je prioritet Unije. Stoga je Europska unija predložila novo zakonodavstvo za poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života zaposlenih roditelja i njegovatelja te akcijski plan za uklanjanje rodnih razlika u plaćama. Pritom nastojimo biti uzor drugima: u veljači 2018. broj žena na rukovodećim položajima u Europskoj komisiji iznosio je 36 %, dok ih je u trenutku preuzimanja mandata u studenome 2014. bilo tek 11 %. Predsjednik Juncker obvezao se da će do kraja svojeg mandata, 31. listopada 2019., postići udio žena od 40 %.

Dosljedni smo u svim aspektima svih naših politika, kako unutar EU-a tako i u vanjskom djelovanju, promičući rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena. Naša politika doprinosi uspješnoj globalnoj provedbi ciljeva održivog razvoja i programa za žene, mir i sigurnost. Ove će se godine Europski dani razvoja usredotočiti na ključnu ulogu žena i djevojčica u održivom razvoju te njihovo ravnopravno sudjelovanje i vodstvo u svim područjima života. Uz to, ove godine EU ima vodeću ulogu u „Pozivu na djelovanje za zaštitu protiv rodno uvjetovanog nasilja”, inicijativi koja okuplja više od 60 zemalja i organizacija koje žele osigurati da se u humanitarnim krizama suzbija rodno uvjetovano nasilje.

Europska unija pomaže ženama i djevojčicama diljem svijeta koje su raseljene ili na putu i koje su žrtve nasilja, primjerice inicijativom Spotlight, ili kojima je uskraćen pristup školovanju, zdravstvenim uslugama ili uslugama planiranja obitelji, tržištu rada i političkom životu općenito. Preko 15 milijuna djevojčica osnovnoškolskog uzrasta diljem svijeta ne ide u školu, stoga EU potiče dostupnost obrazovanja u državama od Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka do jugoistočne Azije.

Rodna ravnopravnost ne znači samo pravednost i pravdu u Europi, već i potrebu za postizanjem održivog mira, sigurnosti, razvoja, ekonomskog prosperiteta i rasta diljem svijeta.

Ulaganje u potencijale žena i djevojčica ulaganje je u čitavo naše društvo, a to je u jednakoj mjeri odgovornost muškaraca i dječaka kao i žena i djevojčica.

Potpisnici:

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans

Visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku / potpredsjednica Komisije Federica Mogherini

Povjerenik za proračun i ljudske resurse Oettinger

Povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn

Povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica

Povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos

Povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage Marianne Thyssen

Povjerenik za ekonomske i financijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici

Povjerenik za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides

Povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova Vera Jourová

Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics

Povjerenica za regionalnu politiku Corina Crețu

Povjerenik za istraživanja, znanost i inovacije Carlos Moedas

Povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo Mariya Gabriel

 

Dodatne informacije

Ovdje

Pitanja i odgovori

Priopćenje za tisak Europskog instituta za jednakost spolova o izvješću o ženama u području tehnologije

Komisija će 8. ožujka objaviti imena dvanaest finalistica nagrade Europske unije za inovatorice, što je najveća nagrada te vrste u svijetu. Ona se od 2011. dodjeljuje ženama koje su uz znanstvenu izvrsnost ostvarile i uspjeh u poduzetništvu.

Komisija će 5. i 6. lipnja organizirati Europske dane razvoja (#shEDDs) koji će ove godine biti posvećeni ženama i djevojčicama kao predvodnicama održivog razvoja.

Na godišnjem kolokviju o temeljnim pravima na temu prava žena u burnim vremenima raspravljalo se o suzbijanju nasilja i zlostavljanja žena te o ekonomskoj i političkoj neravnopravnosti žena i muškaraca, s posebnim naglaskom na rodnoj razlici u plaćama i ravnoteži između poslovnog i privatnog života.

Pokretanjem inicijative Spotlight Europska komisija i Ujedinjeni narodi nastoje riješiti problem rodno uvjetovanog nasilja na globalnoj razini.

Indeks ravnopravnosti spolova za 2017.

Videozapis za jačanje svijesti o nasilju nad ženama

Partners