News

Date25.08.2017.

Europski tjedan mobilnosti 2017.

Kampanja EUROPEAN MOBILITY WEEK pruža savršenu priliku za predstavljanje alternativnih rješenja održive mobilnosti za lokalne stanovnike i pojašnjenje izazova s kojima se gradovi suočavaju kako bi potaknuli promjenu ponašanja i postigli napredak prema stvaranju održivije prometne strategije za Europu.

Lokalne vlasti se snažno potiču na korištenje Tjedna mobilnosti kako bi testirale nove transportne mjere i dobile povratnu informaciju od javnosti. Također, Tjedan mobilnosti je izvrsna prilika za lokalne dionike da se sastaju i razgovaraju o različitim aspektima mobilnosti i kakvoće zraka, pronađu inovativna rješenja za smanjenje korištenja automobila, a time i emisije plinova te za testiranje novih tehnologija ili mjera planiranja.

Tema Europskog tjedna mobilnosti 2017. godine

Ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti usredotočena je na koncept s kojim smo se prvi put susreli kao mala djeca - dijeljenje. Korištenjem zajedničkih oblika prometa možemo smanjiti naše troškove i ugljični otisak (eng. Carbon Footprint). Najbolje od svega, možemo upoznati nove ljude i učiniti naše putovanje društvenijim.

Pametna tehnologija, kao što su aplikacije i online platforme već nam pomažu da mobilnost bude učinkovitija, štedi naš novac i pomaže okolišu. Nove aplikacije, lakše nego ikada prije, upravljaju zajedno s mobilnošću.

Istraživanja pokazuju kako prihvaćanje zajedničke mobilnosti može imati pozitivan utjecaj na naše gradove i naselja: primjerice, svaki automobil za zajedničku vožnju s ceste uklanja otprilike 15 osobnih automobila.

Dijeljenje nam također omogućuje i lakše miješanje vrsta prijevoza. Vožnja, bicikliranje, javni promet – sve je to moguće kada dijelimo.

Europski tjedan mobilnosti ove će se godine obilježiti pod temom “Čista, zajednička i inteligentna mobilnost“ (eng. Clean, shared and intelligent mobility), pozivom na akciju “Dijeljenje te vodi dalje” (eng. Sharing gets you further) > pogledajte VIDEO.

Europski tjedan mobilnosti traje od 16. do 22. rujna 2017. 

Više informacija možete saznati na: mobilityweek.eu

Partners