News

Date22.07.2020.

Globalni odgovor na koronavirus: EU podržao istraživanje cjepiva s dodatnih 100 milijuna eura

Komisija će sa 100 milijuna eura sufinancirati poziv Koalicije za inovacije u području pripravnosti za epidemije (CEPI) za potporu brzom razvoju cjepiva protiv koronavirusa. Potpora EU-a dio je obveza Komisije da uloži 1 milijardu eura u sklopu programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020pretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici u hitna istraživanja i inovacije za razvoj dijagnostičkih testova, lijekova, cjepiva i drugih preventivnih alata za suzbijanje širenja koronavirusa.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, izjavila je: Potrebni su nam učinkoviti načini liječenja i cjepiva kako bi se uklonila opasnost od koronavirusa. Stoga smo ponosni što podržavamo napore CEPI-ja da brzo razvije cjepivo.

U odgovor na pandemiju koronavirusa, CEPI, koalicija uspostavljena 2017. za razvoj cjepiva za sprečavanje budućih epidemija, radi na brzom razvoju širokog portfelja najizglednijih kandidata za cjepivo protiv koronavirusa i osiguravanju proizvodnje u suradnji s partnerima iz industrije. Potporom CEPI-ja u okviru programa Obzor 2020 financirat će se istraživačke i inovacijske aktivnosti, ali ne i proizvodnja cjepiva. Više informacija o pozivu dostupno je ovdjepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici, a o tome kako se istraživanjima i inovacijama u EU-u podupire borba protiv koronavirusa više možete pročitati ovdjepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici.

U okviru inicijative Globalni odgovor na koronaviruspretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj poveznici pod vodstvom predsjednice von den Leyen dosad je obećano 15,9 milijardi eura za univerzalan pristup testovima, lijekovima i cjepivima protiv epidemije koronavirusa te za globalni oporavak.

Više info: OVDJE

 

Partners