News

Date29.09.2020.

Grad Pula započeo s provedbom EU projekta „Đir po Puli“

Grad Pula u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije započeo je s provedbom projekta „Đir po Puli“ koji ima za cilj promicanje zdravih navika i zdravlja djece predškolske i školske dobi.

Projektni prijedlog kandidiran je na natječaj Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I“ koje je Gradu Puli odobrilo cjelokupan traženi iznos od 498.485,70 kn bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF).

„Izuzetno mi je drago što smo sa Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije kao partnerom dobili mogućnost da realiziramo ovakav vrijedan projekt koji ima za cilj promicati zdrave navike djece predškolske i školske dobi. I na ovaj način možemo utjecati na svijest naših najmlađih, ali i svih građana o zdravoj prehrani uz praktične primjere i niz drugih aktivnosti poput hodanja. Iskoristili smo mogućnost dobivanja bespovratnih sredstava od gotovo pola milijuna kuna i kroz projekt ćemo unaprijediti svijest o potrebi za zdravim načinom života“, rekao je gradonačelnik Boris Miletić.

 

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr.med. Aleksandar Stojanović izrazio je zadovoljstvo što nakon višemjesečnih javnih istupanja o prevenciji korovnavirusa, danas, zajedno s dugogodišnjim partnerom na regionalnoj i državnoj razini Gradom Pulom, ima prilike najaviti preventivne aktivnosti u predškolskim i školskim ustanova.

„Projekt je apliciran prije pandemije koronavirusa, a ugovor je potpisan u rujnu 2020. godine. Sve planirane aktivnosti u projektu održat će se, ali će biti izvedene na način na koji u vrijeme pandemije COVID-19 bude moguće“, dodao je dr. Stojanović.

„Grad Pula i Zavod za javno zdravstvo Istarske županije provedbom ovog projekta uvode novi sustav planiranja jelovnika i pripreme obroka s uravnoteženom količinom kuhinjske soli za djecu koja jedu obroke u predškolskim i školskim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Grada. Također doprinose razvoju navika stanovnika da sudjeluju u jednostavnim fizičkim aktivnostima poput treninga hodanja. Projektom će se promicati zdrave navike kod djece, unaprijediti znanje i povećati svijest svih uključenih u kreiranje jelovnika namijenjenih djeci o važnosti uravnoteženog unosa soli“, kazala je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci ujedno izrazivši zadovoljstvo jer je projekt ostvario maksimalan broj bodova.

Voditeljica Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja ZZJZ IŽ dr. med. Danijela Lazarić Zec pohvalila je što se projekt predstavlja upravo na Svjetski dan srca dodavši kako je projekt, koji nije osmišljen samo za srce već i za sve kronične nezarazne bolesti, osmišljen znajući da upravo kronične nezarazne bolesti u Istarskoj županiji predstavljaju preko 85 posto smrti.

 

Na prezentaciji projekta rečeno je i kako će se izmijeniti postojeći i osmisliti novi sustav planiranja jelovnika i pripreme obroka s uravnoteženom količinom kuhinjske soli za djecu koja konzumiraju obroke u predškolskim i školskim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Grada Pule te će se promovirati fizička aktivnost kao prevencija razvoja kroničnih nezaraznih bolesti stanovništva.

Rezultati projekta doprinose prevenciji razvoja kroničnih nezaraznih bolesti stanovništva uslijed prekomjerne konzumacije soli i nedovoljne fizičke aktivnosti.

 

Trajanje projekta je 18 mjeseci, od rujna 2020. godine do ožujka 2022. godine, tijekom kojih će se  održati 9 radionica o zdravoj prehrani i smanjenju unosa soli i 3 radionice praktične pripreme novoosmišljenih jela za kuhare/ice i zdravstvene djelatnike predškolskih i školskih odgojno-obrazovnih ustanova koji će naučiti izrađivati nova jela s uravnoteženim udjelom soli u obrocima.

U sklopu projekta izradit će se i priručnik s recepturama za izradu obroka sa uravnoteženim udjelom soli i nutritivnim vrijednostima obroka.

Nadalje, održat će se i 8 predavanja za roditelje i djecu koja pohađaju predškolske i školske odgojno-obrazovne ustanove na području Grada Pule s ciljem poticanja njihove svijesti o količini soli i nutritivnom sastavu obroka koje pripremaju svojoj djeci te će dobiti smjernice za izradu i konzumaciju obroka.

S ciljem promocije fizičke aktivnosti kao prevencije razvoja kroničnih nezaraznih bolesti stanovništva u sklopu projekta „Đir po Puli“ organizirat će se 24 treninga hodanja uz pratnju 3 kineziologa – trenera, svaku drugu nedjelju u jutarnjim satima. Organizacija treninga hodanja stanovnika doprinosi povećanju fizičke aktivnosti i prevenciji razvoja nezaraznih kroničnih bolesti.

U sklopu projekta tiskat će se 520 promotivnih majica i 520 kapa s logom projekta za sudionike hodanja, 500 promotivnih letaka, 200 informativnih brošura, izradit će se promotivni film i promotivni spotovi.

Partners