News

Date27.05.2019.

IDA d.o.o. na završnoj konferenciji BEAT projekta

U srijedu, 22. svibnja 2019. godine u Veneciji je održana završna konferencija BEAT projekta – Blue enhancement action for technology transfer čiji je cilj olakšavanje razmjene tehnologija i inovacija u prekograničnom području Hrvatske i Italije.

Ispred Istarske razvojne agencije, održana je prezentacija o provedenim aktivnostima koje su uključivale izradu studije „Upotreba inovativnih tehnologija istraživanja morskog dna za potrebe lučke djelatnosti“, organizaciju „I BE(A)T YOU CAN“ konferencije te uključivanje poduzetnika iz tog područja čime je potvrđeno kako ulaganje u infrastrukturu, razvoj inovacija i umrežavanje olakšavaju razmjenu znanja i iskustava među akademskom zajednicom, javnim i privatnim sektorom što stvara temelj za poticanje inovacija unutar tvrtki kao i udruživanje u klastere.

Ostali partneri uključeni u provedbu projekta su: Concentro Pordenone, Maritime Technology Cluster FVG S.c.a.r.l., Porto di Venezia te Ured za transfer tehnologije Sveučilišta Rijeka koji su tijekom provedbe projekta analizirali stupanj inovativnosti raznih poduzeća te predlagali alate i metode kojima se ista povećava.

Za kraj je održana panel diskusija u kojoj je sudjelovala predstavnica IDA-e, Claudia Pučić, a raspravljalo se i o poduzećima uključenim u BEAT projekt na području Italije i Hrvatske. Tako je predstavljena tvrtka Navela d.o.o., koja je sudjelovala u studiji slučaja i predstavila dodatne karakteristike robota za čišćenje kaveza u marikulturi te potrebu za udruživanje u klaster. Murgons d.o.o. je nedavno  u Puli za potrebe podvodnih radova ugostio EBC technology d.o.o. koji je predstavio inovaciju rezanja betona elektrodama što pridonosi učinkovitosti rada. Ostale uključene tvrtke su i Easy way techniques d.o.o. s proizvodom solarnih panela na malim plovilima za struju i grijanje tople vode te NorthEast travel d.o.o., putnička agencija.

Neke od gore navedenih tvrtki te svi partneri na projektu potpisali su Memorandum razumijevanja čime se postiže održivost projektnih rezultata dobivenih nakon uspješne provedbe svih projektnih aktivnosti i suradnje s partnerima iz Hrvatske i Italije.

Partners