News

Date12.03.2018.

Istarska županija: U Firenzi se sastali partneri projekta Walk the Global Walk

Walk the (Global) Walk: mobilizing European young people in support of the Sustainable Development Goals naziv je novog EU projekta Istarske županije u sklopu kojeg je od 26. do 28. veljače 2018. godine održan prvi partnerski sastanak u Firenzi. Na sastanku je sudjelovala predstavnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije u kojem se projekt provodi.

Proračun projekta iznosi 3.180.083,93 eura, od čega je oko 186.000,00 € za Istarsku županiju. Predlagatelj projekta je Regija Toscana, a provodi ga u suradnji sa 19 partnera iz 10 zemalja.

Projekt se financira iz fonda Europske unije “Raising public awareness of development issues and promoting development education in the EU” -EuropeAid/151103/C/ACT/MULTI-4.

Ciljevi projekta su osigurati novi prostor za aktivno građanstvo i građanski angažman za učenike između 11 i 18 godina kako bi istražili pitanja globalnog učenja i građanstva, razviti kritičku svijest mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima s kojima se suočava svijet te potaknuti i nadahnuti mlade da šire tu svijest među svojim vršnjacima. Projekt će obuhvatiti aktivnosti kroz tri školske godine, završavajući u lipnju/srpnju 2021.

Edukativnim radionicama razviti će se edukativni materijali koji će biti dostupni za korištenje nastavnicima, edukatorima, trenerima i mladim liderima za poticanje znanja, vještina i stavova u skladu s Ciljevima održivog razvoja (COR) i pristupom ljudskih prava.

Uz podršku organizacija civilnog društva, provesti će se trening o specifičnim temama COR i metodološkom pristupu globalnog građanstva, gdje će se nastavnici pripremiti za samostalno provođenje radionica za učenike.

On-line platforma projekta nuditi će korisne informacije, pedagoški sadržaj i uvid u vezu između ljudskih prava, mira, siromaštva, nepravde i ciljeva održivog razvoja. Također, služiti će za razmjenu ideja među učenicima iz partnerskih regija i planiranje zajedničkih društvenih akcija koje će se na posljetku provoditi tijekom Tjedna COR-a na lokalnoj i međunarodnoj razini.

Projektom se također predviđaju radionice za mlade lidere u sklopu kojih će se detaljnije obrađivati teme vezane za Ciljeve održivog razvoja. Radionice mladih lidera za vršnjake provesti će trenirani učenici u okviru svoje obrazovne zajednice s ciljem poticanja drugih učenika da poduzmu akcije za vrijeme EU tjedna COR-a.

S ciljem podizanja svijesti o našim pojedinačnim ulogama i obavezama prema održivom razvoju u sklopu projekta organizira se EU tjedan COR-a tijekom kojeg se želi proslavili i mobilizirali svijest o našim osobnim ulogama i obvezama naspram COR-a, te kako bi se europskoj javnosti naglasili lokalni, nacionalni i međunarodni problemi održivog razvoja. Globalnom šetnjom u svakoj od lokalnih zajednica projektnih partnera želi se podići svijest o bitnim razvojnim pitanjima, dok će 5 studenata iz svake partnerske regije imati prilike sudjelovati u međunarodnih ljetnoj školi koja će se održati jednom godišnje.

Više info: OVDJE

Partners