News

Date14.05.2015.

Istarski srednjoškolci predstavili svoje prijedloge donositeljima vlasti

U Domu hrvatskih branitelja u Puli 13. svibnja 2015. godine održana je prezentacija učeničkih prijedloga donositeljima odluka na regionalnoj i lokalnoj razini u sklopu EU projekta „Do the Right(s) Thing! Jačanje svijesti mladih Europljana o ljudskim pravima, miru i razvoju u 21. stoljeću“.

U ožujku i travnju 2015. godine učenici šest istarskih srednjih škola sudjelovali su na radionicama demokratske participacije koje su održale stručnjakinje iz Centra za građanske inicijative Poreč. Na radionicama je 100-tinjak učenika imalo priliku usvojiti dodatno znanje o temi „Pravo na mir za održivi planet“ te demokratski izraziti svoje potrebe i konkretne prijedloge o tome na koji način unaprijediti život u svojoj lokalnoj zajednici, kao aktivni mladi europski građani. Sudjelovali su učenici Talijanske srednje škole Dante Alighieri, Tehničke škole, Ekonomske škole i Gimnazije iz Pule, učenici labinske Srednje škole Mate Blažine i Talijanske srednje škole Leonardo da Vinci Buje.

 

Pročelnica Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije Patriza Bosich pojasnila je da će svoje prijedloge, s ljudskim pravima u fokusu, učenici direktno predstaviti relevantnim donositeljima odluka na regionalnoj i lokalnoj razini. Neki od prijedloga koji su učenici razradili tiču se poboljšanja javnog prijevoza, osnivanje centra za mlade, ukidanje siromaštva i diskriminacije u društvu, inteligentnog recikliranja te obnove starih napuštenih objekata u Puli.

Osim Istarske županije, od donositelja vlasi bili su prisutni i predstavnici Grada Pule, Grada Buja i Zaklade za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva, koji su pozdravili prijedloge učenika i pohvalili ih na uloženom trudu i naporu. Također su im predstavili mogućnosti koje su im kroz gradske Savjete za mladih i natječaje Zaklade za poticanje partnerstva i EU fondova na raspolaganju, te ih pozvali da nastave biti aktivni i mladi pokretači društva.

 

Ana Šimić, viša stručna suradnica za međunarodne projekte kazala je da projekt „Do the Right(s) Thing!” traje 36 mjeseci i da je njegova ukupna vrijednost 1.210.809,33 eura. Nabrojila je i provedene aktivnosti u sklopu projekta: trening profesora, edukativne radionice prevedene u srednjim školama, 'Susret ljudskih prava' koji se održao u Domu sportova Mate Parlov i koji je okupio 4.000 učenika i profesora, Dosje o ljudskim pravima – publikacija za učenike, profesore i sve zainteresirane, te Radionice demokratske participacije.

Partneri projekta su pored Istarske županije talijanska Regija Toskana, francuska regija Donja Normandija, Oxfam Italija, Sveučilište u Firenci i Međunarodni institut za ljudska prava i mir iz Francuske. Glavni cilj projekta je promicanje kulture koja podržava ljudska prava, mir i globalni razvoj među mladim Europljanima u Italiji, Hrvatskoj i Francuskoj radi izgradnje pravednije budućnosti bez siromaštva i konflikata.

Fotografije


Partners