News

Date13.12.2016.

Istarskoj županiji nova sredstva iz EU fondova

U ponedjeljak, 12. prosinca 2016. godine u Puli je održano svečano potpisivanje triju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj za projekte obnove kulturne baštine i proširenja kapaciteta studentskog smještaja. Riječ je o financiranju projekata:  „KulTourSpirit - Revitalizacija kulturne baštine putem Inspirit iskustva“, Integrirani razvojni program „KulTERRA - Revitalizacija istarskih kaštela Morosini - Grimani i Petrapilosa“  te „Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula“ ukupne vrijednosti  90.963.693,20 kuna.
 
Bespovratna sredstava za projekte „KulTourSpirit“ i „KulTERRA“  odobrena su u okviru poziva  „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine“, dok se bespovratna sredstva za Studentski dom u Puli dodjeljuju kroz poziv „Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju“.

 
Svečanom potpisivanju ugovora, koje je upriličeno u prostorijama Istarske županije, prisustvovali su ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić, načelnik općine Svetvinčenat Dalibor Macan te rektor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Alfio Barbier.

 

„Drago mi je da Istarska županija sve više svojih projekata financira sredstvima iz EU fondova, a uvjerena sam da će ovakvih prigoda biti i više nakon daljnjeg pojednostavljenja procedura i izmjena zakonske regulative na kojima radi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i koje će olakšati i ubrzati pristup EU sredstvima“, izjavila je ministrica Žalac prilikom potpisivanja ugovora.
 
Projekt „KulTourSpirit - Revitalizacija kulturne baštine putem Inspirit iskustva“ obuhvatit će nedovoljno valorizirane zaštićene objekte kulturno-povijesne baštine Istre, s naglaskom na poticanje razvoja središnjeg dijela istarskog poluotoka  i dostupnosti turističke ponude tijekom cijele godine kroz inovativne turističke proizvode. Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.879.662,50 kuna, dok udio EU sredstava iznosi 4.937.681,24 kuna.

 

Projektom „KulTERRA“ namjerava se postići povećanje atraktivnosti i prepoznatljivosti općine Svetvinčenat i grada Buzeta kroz valorizaciju kulturne baštine Kaštela Morosini - Grimani i Kaštela Petrapilosa. Realizacijom projekta osigurat će se da Svetvinčenat i Buzet budu prepoznatljive kulturno-povijesne turističke destinacije tijekom cijele godine zahvaljujući potpunoj obnovi i opremanju oba Kaštela. Ukupna vrijednost projekta iznosi 24.848.218,20 kuna dok se 19.204.801,29  kuna financira bespovratnim EU sredstvima.

 

Kroz projekt „Proširenje infrastrukture studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula“, ukupne vrijednosti 59.235.812,50 kuna od čega iznos EU potpore iznosi 58.403.812,50 kuna, izgradit će se i opremiti dva paviljona Studentskog doma Pula čime će se studentima Sveučilišta Jurja Dobrile osigurati dodatnih 124 smještajnih jedinica od kojih su 4 jednokrevetne namijenjene studentima s invaliditetom. Provedbom projekta omogućit će se studiranje društveno marginaliziranim skupinama i doprinijeti povećanju udjela visokoobrazovanog stanovništva.

 

Nakon svečanog potpisivanja ugovora ministrica Žalac održala je sastanak sa županom Istarske županije Valterom Flegom te gradonačelnicima, načelnicima i nositeljima regionalnoga razvoja s područja Istarske županije na kojem se razgovaralo o potencijalu Županije i jedinica lokalne samouprave za povlačenje sredstava iz EU fondova. Ministrica je na sastanku istaknula važnost ovakvih susreta na regionalnog i lokalnoj razini, a sve s ciljem bolje suradnje, razmjene informacija i zajedničkog pronalaska rješenja za eventualne probleme što bi u konačnici trebalo pridonijeti većoj apsorpciji sredstava iz EU fondova.

Fotografije


Partners