News

Date13.05.2020.

Koronavirus: 117 milijuna eura za liječenje i dijagnostiku u okviru Inicijative za inovativne lijekove

Komisija je jučer objavila da je Inicijativa za inovativne lijekove (IMI) – javno-privatno partnerstvo – odabrala osam projekata velikih razmjera za istraživanje liječenja i dijagnostike koronavirusa. Ti su projekti predloženi u ubrzanom postupku za podnošenje prijedloga koji je ta Inicijativa pokrenula u ožujku.

Komisija je povećala dodijeljena sredstva na 72 milijuna eura (s prvotno planiranih 45 milijuna eura) iz Obzora 2020., programa EU-a za istraživanje i inovacije, radi financiranja većeg broja kvalitetnih prijedloga. Farmaceutska industrija, partneri pridruženi IMI-ju i druge organizacije uključene u te projekte dat će 45 milijuna eura, čime će ukupna vrijednost ulaganja dosegnuti 117 milijuna eura.

Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije i istraživanje, izjavila je: Moramo povezati stručno znanje i resurse javnog i privatnog sektora kako bismo pobijedili ovu pandemiju i pripremili se za sve buduće. Sredstvima Obzora 2020. te naših industrijskih i ostalih partnera ubrzavamo razvoj dijagnostike i načina liječenja za koronavirus, ta dva osnovna alata za borbu protiv ove globalne krize.

Danas odabrani projekti dio su zajedničkog europskog odgovora na pandemiju koronavirusa, koji Komisija koordinira od početka krize. Komisija se 4. svibnja u akciji prikupljanja sredstava Globalni odgovor na koronavirus obvezala osigurati ukupno 1,4 milijarde eura, od čega milijarda eura dolazi iz Obzora 2020., a namijenjena je razvoju cjepiva, novih načina liječenja i dijagnostičkih alata radi sprečavanja širenja koronavirusa. Nadalje, od siječnja 2020. Komisija je putem Obzora 2020. mobilizirala ukupno 352 milijuna eura. Među ostalim, to obuhvaća 48,2 milijuna eura za 18 istraživačkih projekata, u kojima se počelo raditi na pripremljenosti i odgovoru na epidemije, brzom dijagnostičkom testiranju na mjestu pružanja skrbi, novim načinima liječenja i novim cjepivima.

Od osam projekata financiranih iz ovog poziva IMI-ja, pet je u području dijagnostike, a tri u području liječenja. Cilj projekata koji istražuju dijagnostičke alate je razviti proizvode koji se mogu upotrijebiti svugdje, primjerice u liječničkoj ordinaciji ili u pacijentovu domu, i koji mogu dati brze rezultate, u roku od 14 do 40 minuta. U ostalim se projektima razvijaju načini liječenja. Oni su prvenstveno usmjereni na aktualnu pandemiju koronavirusa, ali će se istodobno snažno nastojati poboljšati pripremljenost za buduće epidemije.

U tim projektima surađuju ukupno 94 organizacije, među njima sveučilišta, istraživačke organizacije, poduzeća i javna tijela. Mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) znatno sudjeluju u njima: više od 20 % sudionika su MSP-ovi, koji će dobiti 17 % proračuna.

Sljedeći je korak uspješno zaključenje sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava s IMI-jem, a u međuvremenu popis projekata koji su odabrani za financiranje objavljen je ovdje. Dodatne informacije možete pročitati ovdje.

Partners