News

Date30.04.2020.

Koronavirus: Pomoć EU-a za oporavak turističkog sektora

Europska komisija podupire države članice čiji je turistički sektor ugrožen koronavirusom. Ministri EU-a su na videokonferenciji jučer razgovarali o posljedicama koronavirusa na turističku industriju, o mjerama za ublažavanje tih posljedica i o strategiji oporavka turističkog ekosustava, jednog od najugroženijih krizom. Komisija je predstavila mjere koje su već poduzete kako bi se pomoglo sektoru, kao i planove za zajednički odgovor EU-a radi oporavka turističkog ekosustava.

U tom će pogledu Komisija predložiti mjere za dodatnu pomoć sektoru prije ljetne sezone. U sklopu tih mjera Komisija razmatra protokole kojima bi se trebao osiguravati siguran rad turističkih objekata diljem EU-a.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište, izjavio je: Potrebna su nam dosad nezabilježena financijska sredstva kako bismo prebrodili krizu. Potreban nam je snažan proračun EU-a kako bi se potaknuo europski oporavak te razvila jača i otpornija Unija. Potrebno nam je brzo djelovanje, pragmatičnost i kreativnost u cilju oporavka i izgradnje jake i održive turističke industrije. No prije svega, potrebna nam je solidarnost. Nijedna zemlja ne može prevladati tu krizu sama.

Ministri EU-a izrazili su potporu za dodatne mjere i pojačanu koordinaciju na razini EU-a. Ministri su pozvali Komisiju da prioritetno radi na zajedničkom pristupu EU-a kojim se potiče likvidnost i osigurava ravnoteža interesa između organizatora i potrošača. Ovdje možete pronaći uvodni govor povjerenika Bretona.

Više info: OVDJE

Partners