News

Date07.10.2020.

Europska komisija izdati će EU SURE socijalne obveznice u maksimalnom iznosu od 100 milijardi eura

Europska komisija danas najavljuje da će izdati socijalne obveznice EU SURE za maksimalni iznos od 100 milijardi eura. U tu svrhu usvojio je okvir socijalnih obveza koji je neovisno procijenjen. Zahvaljujući ovom okviru, ulagači su sigurni da će sredstva prikupljena ovim obveznicama služiti istinskom društvenom cilju. 
Objava slijedi nakon što je Vijeće odobrilo financijsku potporu 16 država članica u okviru instrumenta SURE za zaštitu zapošljavanja i radnika. 
 
Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, izjavila je ovom prigodom: "Ne ulažemo samo milijarde eura kako bismo spasili radna mjesta u Europi i smanjili socijalni utjecaj pandemije koronavirusa, već to i radimo. izdavanjem društvenih obveznica. To će dati investitorima priliku da sudjeluju u našim naporima, a do 100 milijardi eura pomoći će u održavanju radnih mjesta u našim državama članicama."
Johannes Hahn, povjerenik EU za proračun i upravu, rekao je: "Odluka o izdavanju EU SURE obveznica kao socijalnih obveznica bit će promjena na globalnom tržištu socijalnih obveznica. Istodobno, to jasno pokazuje dugoročnu predanost EU održivom financiranju. Pozdravljam današnju najavu i radujem se izdavanju SURE obveznica u vrlo bliskoj budućnosti. Prikupljena sredstva prenijet će se državama članicama primateljicama u obliku zajmova kako bi im se pomoglo u pokrivanju troškova izravno povezanih s financiranjem nacionalnih kratkotrajnih programa rada i sličnih mjera kao odgovor na pandemiju COVID-19."
Izvor: ec.europa.eu

Partners