News

Date01.10.2020.

Održan „Lov na filantropsko blago Pule“ na Europski dan filantropije 2020.

Danas je povodom Europskog dana filantropije održan „Lov na filantropsko blago Pule“, koji je na pulskom Forumu srdačnim pozdravnim govorom otvorila zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, a dobrodošlicu sudionicima su poželjeli i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović, upraviteljica Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva Helga Možé, direktorica Turističke zajednice grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj i povjesničar Andrej Bader. Naime, današnje događanje su zajedničkim snagama organizirali Europe Direct Informacijski centar (EDIC) Pula-Pola projekt Grada Pule i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva uz potporu Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj te mnogih drugih filantropa.

Zamjenica gradonačelnika pozdravila je prisutne u ime gradonačelnika Pule Borisa Miletića i svoje osobno, te zahvalila organizatorima, ravnateljima škola, učiteljima, a posebno učenicima koji su se uključili u ovu hvalevrijednu inicijativu. „Grad Pula sa zadovoljstvom podržava održavanje „Lova na filantropsko blago Pule“ gdje naši najmlađi sugrađani kroz interaktivnu igru i zabavu uče o kulturnoj i povijesnoj baštini Pule, ali i o vrijednosti filantropije odnosno čovjekoljublja i solidarnosti koje su u vremenu u kojem živimo pokazale i dokazale važnost i ljepotu dobrote i brige o drugima“, naglasila je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

Pulski Forum i centar Pule danas su uveselila razigrana i radoznala djeca pulskih škola: Centar, Kaštanjer, Monte Zaro, Veli Vrh i Škola za odgoj i obrazovanje Pula koja su se putem rute Filantropske mape Pule tražeći „filantropske“ lokacije natjecala u „Lovu na blago pulskih filantropa“. Učenici podijeljeni po ekipama škola u majama raznovrsnih boja slijedili su upute, odgovarali na pitanja i zagonetke o pojedinoj lokaciji ili filantropu te točnim odgovorima dobivali uputu za slijedeću filantropsku točku. Točni odgovori su također svakoj ekipi donosili i jedan dio puzle, ali i novčić. Ekipe su imale zadatak sakupiti svih 9 pronađenih „blaga“ (dijelovi puzle) i novčiće te sa time stići do Karoline i složiti od prikupljenih puzli smislenu riječ.

Cijeli ovaj program temeljio se na filantropskoj mapi grada Pule koja su izradili organizatori uz stručnu pomoć povjesničara Andreja Badera. Itinerer je kružnog oblika i vodi od jedne do slijedeće točke te se hodajući prolazi kružnom stazom po centru Pule, krenuvši od Foruma do Arene, uz Giardine, do Danteovog trga, pa preko rive do Karoline. No, za ovu su prigodu ekipe dobile posebne upute kako se ne bi preklapale poštivajući epidemiološke mjere. Zahvaljujući suradnji sa Teatrom Naranča na filantropskim točkama ekipe su dočekali filantropi (glumci i glumice obučeni u kostime pojedinog povijesnog doba, koji su djeci ukratko ispričali „svoju“ priču te postavljali pitanja / zagonetke i kroz animaciju podučili djecu o filantropskoj povijesti ovoga grada.

Ove godine, nije bilo važno tko će stići prvi, već tko će od svih složenih riječi dokučiti zadanu rečenicu. Dakle, solidarno je trebalo pričekati sve ekipe da stignu, a onda timskim radom raditi na rečenici. Ekipa koja je prva pogodila zadanu rečenicu i napisala ju na ploču je ekipa osnovne škole Kaštanjer. Pobjednici su zasluženo dobili ulaznice za NP Brijuni i Glavani park, a imaju priliku odlučiti kojoj udruzi će se donirati prikupljeni novčići u iznosu od 1.000,00 kn. Na zabavan i interaktivan način djeca su učila o svom gradu, potaknuta i na razmišljanje o filantropiji i dobročinstvu, a u konačnici i na osobno filantropsko djelovanje, što je jako važno razvijati od najranije dobi.

Na pulskom Forumu, polaznoj točci ovogodišnjeg Lova na filantropsko blago, postavljen je jedan manji dio izložbe #filantropija...?, stoga pozivamo sve zainteresirane da pogledaju izložbu koja će biti postavljena danas do 14 sati i prisjete se pulskih filantropa. Jedna od točaka itinerera pulskih filantropa je i „Svjetionik u željezu“, te ovom prigodom najavljujemo da Zaklada u suradnji sa Gradom Pula pokreće projekt postavljanja takvog svjetionika na pulskoj Rivi, a više o tome saznati ćete u narednim mjesecima.

Ovaj hvalevrijedan događaj održan je na Europski dan filantropije u sklopu obilježavanja Europskog tjedna filantropije 2020. godine te u sklopu velike europske kampanje koja se provodi u više od 20 zemalja Europske unije s ciljem podizanja svijesti svih građana o filantropiji i dobročinstvu te poticanja ljudi da pomažu u svojoj zajednici. Organizatori se ovom prilikom zahvaljuju svima koji su se uključili u realizaciju ovoga događaja, svim ravnateljima škola koje su se uključile i učiteljima koji su se odvažili sudjelovati, a posebno velika zahvala ide svim učenicima koji su se srčano i hrabro natjecali.

Fotografije


Partners