News

Date21.10.2020.

Sankcije i ljudska prava: ključni korak prema europskom okviru za sprječavanje kršenja i povreda ljudskih prava u cijelom svijetu

Kako je predsjednica Ursula von der Leyen najavila u svojem govoru o stanju Unije, Europska komisija i visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku danas su predstavili zajednički prijedlog uredbe Vijeća o provedbi mjera ograničavanja (sankcija) zbog teških kršenja i povreda ljudskih prava u cijelom svijetu.

Zajednički prijedlog uredbe Vijeća jedan je od pravnih akata koji su Vijeću potrebni za uspostavu novog horizontalnog režima sankcija. Njime se dopunjuje odluka Vijeća koju predlaže visoki predstavnik Josep Borrell i kojom će se, nakon što je Vijeće donese, uspostaviti globalni režim sankcija Unije zbog kršenja ljudskih prava.

Kad stupi na snagu, taj će novi režim sankcija Uniji omogućiti veću fleksibilnost u kažnjavanju onih koji su odgovorni za teška kršenja i povrede ljudskih prava u cijelom svijetu, bez obzira tko su i gdje se nalaze. Očekuje se da će se Unijin globalni režim sankcija zbog kršenja ljudskih prava sastojati od mjera kao što su zamrzavanje imovine i zabrana putovanja. Zajedničkim bi se prijedlogom tako prvi put Komisiji omogućio nadzor nad provedbom zabrane putovanja.

Novi režim neće zamijeniti postojeće geografski usmjerene režime sankcija Unije, od kojih se neki odnose na kršenja i povrede ljudskih prava u zemljama kao što su Sirija, Bjelarus i Venezuela.

Prijedlozi snažno odražavaju predanost Unije podupiranju ljudskih prava, demokracije, vladavine prava i načela međunarodnog prava u cijelom svijetu. Nadovezuju se na politički dogovor ministara vanjskih poslova Unije sa sastanka Vijeća za vanjske poslove u prosincu 2019. o uspostavi takvog režima.

Globalni režim sankcija Unije zbog kršenja ljudskih prava također je važan instrument koji su visoki predstavnik/potpredsjednik i Komisija predložili u Akcijskom planu za ljudska prava i demokraciju za razdoblje 2020. – 2024. u okviru Zajedničke komunikacije donesene u ožujku 2020.

Sljedeći koraci

Države članice u Vijeću će raspravljati o predloženoj uredbi Vijeća te o prijedlogu odluke Vijeća visokog predstavnika.

Izjave članova Kolegija

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: Moramo se zalagati za ljudska prava i temeljne slobode. Režim sankcija Unije kojim se na odgovornost pozivaju kršitelji ljudskih prava već je odavno trebalo uspostaviti. Vjerujemo da će Vijeće pokazati odlučnost i donošenjem našeg prijedloga podržati Komisiju u ostvarenju tog cilja.

Visoki predstavnik Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednik Europske komisije za snažniju Europu u svijetu Josep Borrell rekao je: Ljudska su prava ugrožena diljem svijeta. Novi Unijin globalni režim sankcija zbog kršenja ljudskih prava bit će snažan instrument kojim će se moći pozvati na odgovornost oni koji su odgovorni za teška kršenja i povrede ljudskih prava diljem svijeta. Ovo nije samo prilika da se Europa zauzme za svoje vrijednosti, već i da djeluje.

Izvršni potpredsjednik Komisije zadužen za gospodarstvo u interesu građana Valdis Dombrovskis izjavio je: Predlažemo politiku nulte tolerancije prema onima koji ne poštuju i krše ljudska prava diljem svijeta. Današnjim prijedlozima omogućuje nam se da odgovorimo na takve postupke i iskažemo predanost vrijednostima u koje vjerujemo.

Povjerenica za financijske usluge, financijsku stabilnost i uniju tržišta kapitala Mairead McGuinness izjavila je: Ti su prijedlozi važan korak prema prijeko potrebnom režimu sankcija. Učinkovitom i djelotvornom provedbom sankcija zbog kršenja ljudskih prava države članice Unije moći će osigurati da oni koji uzrokuju ljudsku bol i patnju ne umaknu pravdi. Čim Vijeće donese režim, Komisija će ga čvrsto podržati.

Kontekst

Sankcije Unije pomažu da se postignu njezini glavni ciljevi kao što su očuvanje mira, jačanje međunarodne sigurnosti te učvršćivanje i podupiranje demokracije, međunarodnog prava i ljudskih prava. Usmjerene su protiv onih koji te vrijednosti ugrožavaju, a pritom se nastoje izbjeći štetne posljedice za civilno stanovništvo. EU trenutačno provodi četrdesetak različitih režima sankcija.

Uredba Vijeća potrebna je kako bi se detaljno razradile mjere u okviru režima sankcija koji se uvodi odlukom Vijeća, koje mogu utjecati na funkcioniranje unutarnjeg tržišta Unije. Izravno je obvezujuća za nacionalna upravna tijela i privatne subjekte, dok je odluka Vijeća pravno obvezujuća za države članice Unije.

Više informacija o politici sankcija Unije i politici ljudskih prava:

Vijeće Europske unije i politika sankcija EU-a

Sankcije Europske komisije i EU-apretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN•••

Europska služba za vanjsko djelovanje i sankcije EU-apretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN•••

Pregled sankcija EU-a koje su trenutačno na snazi: karta sankcija EU-a (link is external)

Prioriteti politike EU-a u području ljudskih prava i demokracije u razdoblju 2020.– 2024.: zajednički akcijski plan za ljudska prava i demokraciju za razdoblje 2020. – 2024.

Više info: OVDJE

Partners