News

Date28.03.2019.

Obilježen početak radova na izgradnji punionice u sklopu projekta “Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice”

Svečanim polaganjem kamena temeljca danas je obilježen početak radova na izgradnji punionice na prirodni stlačeni plin u sklopu ITU projekta „Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice” sufinanciranog sa sveukupno 42,7 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava.

Službenom otvorenju radova uz istarskog župana Valtera Flega, gradonačelnika Pule Borisa Miletića, domaćine direktora Pulaprometa d.o.o. Igora Škatara i direktora Plinare d.o.o. Deana Kocijančića, nazočila je i pomoćnica ministrice Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Kristina Bilić koja je na ovaj način iskazala podršku projektu koji zagovara čisti urbani promet na cijelom urbanom području Pula. Pomoćnica ministrice kazala je kako je ovo prvi projekt koji se počeo provoditi u okviru ITU mehanizma na urbanom području Pula te da u budućnosti slijedi provedba projekata vezanih za kulturnu baštinu, brownfield investicije i poduzetništvo.

Projekt nabavke autobusa i izgradnje punionice čini stratešku odrednicu cijelog urbanog područja kada se govori o očuvanju okoliša i osuvremenjivanja gradskog prijevoza. Ovim projektom dokazujemo kako se Pula već sada opredijelio za čisti urbani promet i visoki stupanj održive urbane mobilnosti koja direktno doprinosi boljoj kvaliteti života stanovnika te je u suglasju s trendovima i novim europskim smjernicama“, istaknuo je gradonačelnik Miletić. Izgradnjom punionice počet će se u još značajnijoj mjeri koristiti prirodni plin koji je ekonomičniji i ekološki prihvatljiviji energent za okoliš jer ispušta smanjenu emisiju CO2, nadodao je Miletić pojasnivši kako Pula ovakvim pristupom i promišljanjem provodi konkretna dijela kada se govori o zaštiti okoliša.

Na današnjoj svečanosti s par riječi obratio se i župan Flego koji je izrazio zadovoljstvo što je upravo održivi transport prepoznat od strane Grada Pule kao bitan segment. „Europska unija u novom programskom razdoblju planira izdvojiti više od 100 milijardi eura za održivi transport koji smanjuje onečišćenja u gradovima te snižava troškove prijevoza“ kazao je Flego.

Projekt se provodi u partnerstvu Pulaprometa d.o.o. i Plinare d.o.o.. Od aktivnosti projekta, uz izgradnju punionice plina, u tijeku je i nabavka 20 novih autobusa na prirodni stlačeni plin koji će se bazirati na novim tehnologijama i biti ekološki prihvatljiviji sa smanjenom emisijom CO2 u okoliš. „Naš je glavni cilj modernizacija javnog gradskog prijevoza koja će značajno povećati broj linija i putnika u javnom prijevozu“ istaknuo je Škatar nadodavši kako se radi se o iznimno značajnoj investiciji koja bez potpore Europske unije i Ministarstva ne bi bila izvediva.

Da bi se uspjeli ostvariti ovi visoki ekološki standardi i u pravom smislu riječi uveo zeleni urbani promet na cijelo područje krenulo se s aktivnostima gradnje punionice na prirodni stlačeni plin vrijedne 9,5 milijuna kuna. „Današnjim polaganjem kamena temeljca okrećemo se jednoj novoj budućnosti i većoj ekološkoj osviještenosti. Pokreče se uporaba prirodnog plina na istoj lokaciji na kojoj se 2009. godine prestalo s proizvodnjom gradskog plina“ naveo je Kocijančić koji je ujedno ovom prilikom kazao kako će Pula po okončanju radova koji se planiraju za listopad ove godine dobiti jednu od tri punionice koliko ih ima Hrvatska.

Današnjoj svečanosti nazočili su i predstavnici Inženjeringa za naftu i plin Damir Lakić i Milan Bolf, ispred Macel-plina direktorica Jadranka Novotni i Stjepan Zubić – glavni inženjer gradilišta, voditelj ITU PT Pula Damir Prhat, konzultanti tvrtke UMiUM Ivica Perica, Milan Jukić te ostali uvaženi gosti.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 60,8 milijuna kuna, od čega je stopa sufinanciranja 88 posto bespovratnih europskih sredstava osiguranih iz dva izvora – 33,7 milijuna kuna dodijeljen je u sklopu ITU mehanizma iz Kohezijskog fonda u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. te gotovo 9 milijuna kuna iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2018. godinu.

Fotografije


Partners