News

Date22.04.2015.

Održano finale programa Katalog poduzetničkih ideja

Na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli održano je finale edukacijskog programa „Katalog poduzetničkih ideja“ osmišljenog kao aktivnost SMART INNO IPA CBC 1°STR/0006 projekta. Time je obilježen završetak dvomjesečnog programa radionica na kojima su polaznici stekli kompetencije u području osnova primjene kreativnog i kritičkog mišljenja pri kreiranju i razradi poduzetničke ideje, poznavanju pravila izrade poslovnog plana, te provođenja istraživanja za potrebe poslovnog plana koristeći sekundarne podatke. Radionice „Kataloga poduzetničkih ideja“ održala je Katarina Kostelić, članica tima SMART INNO projekta i nastavnica ekonomske skupine predmeta, a moderirala je i finalno izlaganje.
Polaznici su prezentirali svoje ideje pred komisijom, čiji su članovi Prodekan izv. prof.dr.sc. Robert Zenzerović kao predstavnik Fakulteta, Kristina Hlavati kao predstavnica SMART INNO projekta i direktorica Optimus Consultinga Kristina Rabar kao predstavnica poslovnog sektora. Članovi komisije imali su težak zadatak odabrati najbolje ideje, s obzirom da su sve predstavljene ideje izvrsne, a timovi su se predstavili u najboljem svijetlu.
U finalu se predstavilo 9 timova sa svojim poduzetničkim idejama. Kao što je ranije najavljeno, najbolje ideje će se predstaviti izlaganjem na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji EU FUTURE PERSPECTIVES: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy, u sklopu radionica za poduzetnike 21.5.2015., a svi ostali imat će priliku izložiti svoje ideje na panoima u predvorju. Svi će se radovi objediniti u online publikaciji i time postati dostupni investitorima.
Komisija je odabrala tri najbolje ideje: „Visokotehnološki protupožarni sustav“, „Cool žlica“ i „Izolator od ovčje vune“. „Visokotehnološki protupožarni sustav“ osmislili su Filip Devčić, Michele Škofić, Sabina Omić i Matko Kotiga, maturanti Tehničke škole Pula, smjera arhitektonski tehničar. „Cool žlicu“ osmislile su Paula Dermit, Josipa Riđić, Antonella Tustonja, Manuela Hlatkij i Samanta Gattoni, maturantice Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, smjer hoteljersko – turistički komercijalist. „Izolator od ovčje vune“ poduzetnička je ideja Loredana Šćevića, Natali Pliško, Stefana Peruška i Marina Faragune, učenika Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, smjer komercijalist.
Pohađanju programa pristupilo je ukupno 66 učenika srednjih škola, koji su činili prvu grupu polaznika, dok je druga grupa polaznika formirana od studenata. Potvrdu o sudjelovanju u radionicama edukacijskog programa „Katalog poduzetničkih ideja“ primili su polaznici koji su ispunili sve kriterije: Filip Devčić, Michele Škofić, Sabina Omić, Matko Kotiga, Sara Stojimanov, Tea Pranjić, Luka Gavranić, Timi Kliba, Marina Maras, Marijana Krajcar, Dino Žepina, Mario Pauletić, Ema Vugrinec, Eni Šestan, Goran Maletić, Marko Čorak, Paola Štros, Elena Pereša, Dea Brajković, Uroš Bunijevac, Danijel Pravdić, Ivan Božac, Iva Lenić, Mateo Križmanić, Doris Vuković, Amber Čengić, Dominik Jelenčić, Stefano Peruško, Natali Pliško, Loredano Šćević, Marino Faraguna, Paula Dermit, Josipa RIđić, Antonella Tustonja, Manuela Hlatkij i Samanta Gattoni.
Kostelić je izuzetno ponosna na rezultate polaznika, a takvog su mišljenja i članovi komisije. Članica komisije, Kristina Rabar izjavljuje „Moram priznati da sam ugodno iznenađena što je velik broj mladih ljudi došao do izuzetno dobrih poduzetničkih ideja koje imaju veliki potencijal te mogu konkurirati na svjetskom tržištu.  Posebno su me osvojili svojim ambicijama, željom da se samozaposle i ostanu u Lijepoj Našoj kako bi ojačali gospodarstvo i smanjili broj nezaposlenih.“
„Lijepo je vidjeti tako proaktivne, kreativne i uporne mlade ljude! Upravo je cilj SMART INNO projekta uključiti mlade ljude u proces stvaranja novih vrijednosti i njihovo predstavljanje na tržištu. Bilo je izazovno odabrati najbolje rješenje, jer je svako od njih bilo na svoj način originalno i posebno. Kako izvrsne poduzetničke ideje ne bi ostale samo to, buduće aktivnosti projekta orijentirane su na povezivanje inovacija s investitorima i ostalim dionicima kroz Adriatic Ionian Business Innovation Network“ izjavila je Kristina Hlavati, projektni asistent SMART INNO projekta.
Prodekan izv. prof.dr.sc. Robert Zenzerović smatra da „Fakultet ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" kao relevantan čimbenik razvoja jedne od "najpoduzetničkijih" hrvatskih regija nastavlja s promicanjem kulture poduzetništva i samozapošljavanja. Projektom poduzetničkih ideja uz studente obuhvaćeni su i učenici srednjih škola. Učinivši iskorak prema mlađoj populaciji nastojimo približiti poduzetništvo i aktivirati inovativni potencijal srednjoškolaca.”

Partners