News

Date11.12.2017.

Održano predavanje Mirelle Rašić na temu „Budućnost Europe i izazovi Europske unije“

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s Sveučilištem Jurja Dobrile, FET "Dr. Mijo Mirković", Gradom Pula-Pola i Europe Direct Informacijskim centrom Pula-Pola organizirali su predavanje na temu "Budućnost Europe i izazovi Europske unije" namijenjeno učenicima pulskih srednjih škola i studentima Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, kao i zainteresiranoj javnosti.

Predavanje je danas na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile, FET „Dr. Mijo Mirković“, održala gđa. Mirella Rašić, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, a svim prisutnima pozdravnim se govorom obratila zamjenica gradonačelnika Grada Pule-Pola, gđa. Elena Puh Belci i dekan pulskog Fakulteta ekonomije i turizma Dr. Mijo Mirković, g. Robert Zenzerović.

Učenici pulskih srednjih škola, njihovi profesori te studenti Fakulteta ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“, u velikom su broju i sa zanimanjem pratili inspirativno predavanje na kraju kojeg su diskutirali s gđom. Rašić o budućnosti Europske unije, brojnim prilikama, ali i izazovima s kojima se EU trenutno suočava.

Podsjetimo, u Bijeloj knjizi o budućnosti Europe i daljnjim koracima koju je Europska komisija predstavila 1. ožujka navedeni su mogući smjerovi budućnosti Europe. Suočeni smo s brojnim izazovima, od globalizacije i utjecaja novih tehnologija na društvo i radna mjesta do sigurnosnih pitanja i rasta populizma. Ne smijemo dopustiti da nas ti trendovi preopterete, nego moramo iskoristiti priliku koju nam oni pružaju. Bijela knjiga stoga nudi pet scenarija za razvoj Unije, a na nama je da odaberemo. Bijela knjiga označava početak, a ne kraj te rasprave. Čelnici Europske unije okupili su se 25. ožujka povodom proslave 60. obljetnice ugovora iz Rima te su razmatrali dosadašnja postignuća i raspravljali o tome kako bi mogla i trebala izgledati naša zajednička budućnost. Potom je objavljeno pet dokumenata za razmatranje kojima se otvorila rasprava o pitanjima koja će najviše utjecati na našu budućnost.

Europska komisija nastavlja s ozbiljnim radom kako bi izradili plan, viziju i put naprijed i predstavili ih javnosti do izbora za Europski parlament u lipnju 2019. Važno je da svi sudjelujemo: budućnost Europe u našim je rukama.

Više o Bijeloj knjizi o budućnosti Europe saznajte: OVDJE

Fotografije


Partners