News

Date09.10.2018.

OVAJ PUT GLASAM Danijela iz Hrvatske među najboljim aktivistima u kampanji za europske izbore: 'Motiviram mlade na participaciju jer tako potičemo promjene u društvu'

Sve se više građana Europske unije uključuje u kampanju "Ovaj put glasam” pa je tako u samo nekoliko mjeseci broj volontera prešao 60 tisuća. Riječ je o nepolitičkoj kampanji kojom Europski parlament želi potaknuti građane na izlazak na izbore, u svibnju iduće godine.  .

S Danijelom, najboljom aktivisticom kampanje ovajputglasam.eu, popričali smo i putem Instagram 'storija'.

Nepolitičkom kampanjom ovajputglasam.eu Europski parlament želi potaknuti građane na izlazak na izbore, u svibnju iduće godine. Kampanji se možete pridružiti putem internetske stranice ovajputglasam.eu, a potom vam se otvara mogućnost podijeliti svoju motivaciju s obitelji, prijateljima, susjedima, te ih pozvati da postanu dio #ovajputglasam aktivnosti, u skladu sa sloganom “Kad svi glasaju, svi pobjeđuju”.

Registracija na stranici, među ostalim, omogućuje:
• Redovito primanje informacija o temama koje sami odaberete, a o kojima se odlučuje i na razini Europske unije (primjerice: zaštita okoliša, mobilnost, kvaliteta hrane, Erasmus+);
• Sudjelovanje u lokalnim aktivnostima Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj vezanim uz #ovajputglasam kampanju
• Pokretanje mini-kampanje u vašom okruženju pod geslom “Ovaj put glasam zbog…” oko tema koje su za vas prioriteti na europskim izborima, uz podršku Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj

Ovaj tjedan želimo vam predstaviti @croqueen, Danijelu Svirčić, koja se zahvaljujući svom entuzijazmu i trudu našla u društvu 10 najuspješnijih ovajputglasam.eu volontera iz zemalja članica EU, što ju je odvelo i do plenarne sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Kako ste doznali za ovajputglasam.eu kampanju i zašto ste se odlučili aktivirati?

Za ovajputglasam.eu kampanju saznala sam u Uredu Europskog parlamenta gdje sam stažirala. Shvatila sam da javnost, posebno mladi, često nisu dovoljno upoznati s mogućnostima i opcijama koje im je omogućila EU: Erasmus razmjena studenata, ukidanje naknada u roamingu, Europa bez granica - sloboda kretanja. I to je jedan od glavnih razloga zašto sam se odlučila aktivirati oko kampanje. Cilj mi je motivirati što više mladih da se uključe u društvene i političke procese u Hrvatskoj i EU. Mnogi građani misle da njihov glas nije važan te da se ništa ne može, niti neće promijeniti. Jedino participacijom možemo pokrenuti promjene u društvu i zato pozivam sve da se informiraju i izađu na izbore.


Kakva su iskustva is Strasbourga, kako je bilo vidjeti Europski parlament u akciji i u punom pogonu?

Uvijek je lijepo dobiti priznanje za sav rad i uloženi trud. Neopisivo je doživjeti Europski parlament iz prve ruke. S ostalim pobjednicima imala sam priliku pratiti raspravu o stanju Europske unije s predsjednikom Europske komisije Junckerom. Sastali smo se s predsjednikom EP-a Tajaniem i europskim povjerenikom za zdravlje i sigurnost hrane Andriukaitisom, što je bilo jako uzbudljivo. Lijepo je vidjeti političare na visokim dužnostima koji su voljni uključiti se u razgovore s mladima kako bi došli do zajedničkih rješenja za ključne probleme. Ujedno je to bila i jedinstvena prilika za upoznati ostale uspješne mlade iz EU koji su aktivni oko ovajputglasam.eu priče i podijeliti s njima različite načine i pristupe promoviranju kampanje. Svi ti mladi ljudi su jako inspirativni i služe kao primjer pravih aktivnih građana. .


Daljnji planovi u ovajputglasam.eu zajednici, imaš li već neke ideje, pripremaš li lokalni tim?

Planova ima mnogo. U Berlinu sam 12. i 13. listopada na "European Youth Labu" gdje ću promovirati kampanju. U Zagrebu sam 18. listopada u Kući Europe gdje ću se, u organizaciji Ureda Europskog parlamenta, družiti s građanima i razgovarati o #ovajputglasam aktivnostima i različitim europskim temama. Ovim putem pozivam sve koji se žele priključiti kampanji ili saznati više o izborima, da nam se pridruže. Osim toga, izabrana sam kao jedan od govornika na panelu o kampanji koji će se održati na godišnjoj Konferenciji europskog javnog komuniciranja EuroPcomm početkom studenog u Bruxellesu. Angažirana sam i oko organizacije predavanja o europskim izborima i kampanji u Šibeniku, no više o tome - uskoro. To su neki od planova za sada, a kako se izbori budu bližili, bit će ih još više. U svakom slučaju, željela bih potaknuti raspravu o važnosti izbora. Jer izlaskom na birališta odlučujemo i u kakvoj Europi želimo živjeti. Upravo zato, moto kampanje je: "Ovaj put nije dovoljno nadati se boljoj budućnosti, ovaj put svatko mora preuzeti svoj dio odgovornosti". 

Danijela, hvala.

Koristite hashtag #ovajputglasam i #izboriEU2019 na društvenim mrežama kako biste pratili novosti oko izbora, podijelili svoje mišljenje i oblikovali budućnost Europske unije.

Zašto se odmah ne uključite u #ovajputglasam aktivnosti tako da podijelite ove informacije na Twitteru?

Više info: OVDJE

Partners