News

Date30.10.2020.

Ponovni rast broja zaraženih koronavirusom: Komisija intenzivirala djelovanje radi jačanja mjera pripravnosti i odgovora u cijelom EU-u

Europska komisija pokreće dodatni skup mjera kako bi se ograničilo širenje koronavirusa, spasili životi i ojačala otpornost unutarnjeg tržišta. Konkretan je cilj tih mjera bolje razumjeti širenje virusa i poboljšati učinkovitost odgovora, pojačati ciljano testiranje i praćenje kontakata, poboljšati pripreme za kampanje cijepljenja te očuvati pristup osnovnoj opremi, kao što je oprema za cijepljenje, osiguravajući pritom nastavak kretanja sve robe na jedinstvenom tržištu i lakše sigurno putovanje. Mjere su donesene uoči virtualnog sastanka europskih čelnika o koordinaciji borbe protiv pandemije bolesti COVID-19, koji će se održati 29. listopada na temelju Zaključaka Europskog vijeća od 15. listopada. Iako su države članice bolje pripremljene i usklađenije nego u prvim mjesecima pandemije, građani, obitelji i zajednice diljem Europe i dalje se suočavaju s dosad nezabilježenim rizikom za svoje zdravlje i dobrobit.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: „Situacija u vezi s bolesti COVID-19 vrlo je ozbiljna. EU na to mora jače odgovoriti. Danas pokrećemo dodatne mjere za borbu protiv virusa, od povećanja pristupa brzom testiranju i pripreme kampanja cijepljenja do olakšavanja sigurnog putovanja kada je to potrebno. Pozivam države članice da blisko surađuju. Odlučnim koracima koje poduzmemo sada spasit ćemo živote i zaštititi izvore prihoda. Samo zajednički možemo sigurno izaći iz ove pandemije.”

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides izjavila je: „Stopa rasta broja oboljelih od bolesti COVID-19 u Europi vrlo je zabrinjavajuća. Hitno treba donijeti odlučne mjere kako bi se zaštitili životi i izvori prihoda Europljana, ublažio pritisak na zdravstvene sustave i kontroliralo širenje virusa. Sljedeći mjesec poduzet ćemo prvi korak prema uspostavi europske zdravstvene unije. U međuvremenu, države članice moraju poboljšati suradnju i razmjenu podataka. Sustav nadzora u EU-u jak je onoliko koliko mu je jaka najslabija karika. Krizu možemo prevladati samo uz istinsku europsku solidarnost i suradnju. Zajedno smo jači.”

U Komunikaciji Komisije o dodatnim mjerama odgovora na COVID-19 utvrđuju se sljedeći koraci koje treba poduzeti u ključnim područjima radi jačanja odgovora EU-a na novi porast slučajeva bolesti COVID-19:

   1. Poboljšanje protoka informacija kako bi se omogućilo informirano donošenje odluka

Točne, cjelovite, usporedive i pravodobne informacije o epidemiološkim podacima, testiranju, praćenju kontakata i javnozdravstvenom nadzoru ključne su za praćenje širenja virusa na regionalnoj i nacionalnoj razini. Kako bi se poboljšala razmjena podataka na razini EU-a, Komisija poziva države članice da sve relevantne podatke dostavljaju Europskom centru za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i Komisiji.

   2. Učinkovitije i brže testiranje

Testiranje je ključno za usporavanje širenja koronavirusa. Radi promicanja zajedničkog pristupa i učinkovitog testiranja, Komisija će danas donijetipretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN••• Preporuku o strategijama testiranja na bolest COVID-19, uključujući upotrebu brzih testova na antigene. U toj se preporuci utvrđuju ključni elementi koje treba uzeti u obzir u nacionalnim, regionalnim ili lokalnim strategijama testiranja, kao što su njihov opseg, skupine kojima treba dati prednost i ključna pitanja povezana s kapacitetima i resursima za testiranje te se navode situacije u kojima bi brzo testiranje na antigene moglo biti prikladno. Osim toga, države članice pozivaju se da do sredine studenoga dostave svoje nacionalne strategije testiranja. Za izravnu kupnju brzih testova na antigene i njihovu isporuku državama članicama, Komisija će u okviru Instrumenta za hitnu potporu mobilizirati sredstva u iznosu od 100 milijuna EUR. Paralelno će pokrenuti zajedničku nabavu kako bi se osigurao drugi izvor pristupa tim testovima. Ako država članica primjenjuje zahtjev za prethodno testiranje dolaznih putnika, a kapaciteti za testiranje putnika bez simptoma u zemlji iz koje putuju nisu dostupni, putnicima bi trebalo omogućiti da se testiraju nakon dolaska. Ako je za bilo koju aktivnost potreban ili se preporučuje negativan test na COVID-19, uzajamno priznavanje testova je nužno, posebno u kontekstu putovanja.

   3. Potpuno iskorištavanje aplikacija za prekogranično praćenje kontakata i upozoravanje

Aplikacije za praćenje kontakatapretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN••• i upozoravanje pomažu u prekidanju lanaca prijenosa. Dosad je razvijeno 19 nacionalnih aplikacija za praćenje kontakata i upozoravanje, koje su preuzete više od 52 milijuna puta. Komisija je nedavno pružila rješenje za povezivanje nacionalnih aplikacija u cijelom EU-u putem usluge europskog federacijskog pristupnika. Tri nacionalne aplikacije (Njemačka, Irska i Italija) bile su prve koje su se povezale 19. listopada kada je sustav postao mrežno dostupan. Sljedećih tjedana bit će ih mnogo više. Trenutačno se ukupno 17 aplikacija temelji na decentraliziranim sustavima i mogu putem usluge uskoro postati interoperabilne, a druge su u pripremi. Sve države članice trebale bi uspostaviti učinkovite i kompatibilne aplikacije i pojačati komunikacijske aktivnosti kako bi promicale njihovu primjenu.

   4. Učinkovito cijepljenje

Razvoj i uvođenje sigurnog i učinkovitog cjepiva prioritetna su nastojanja za brzo okončanje krize. U okviru Strategije EU-a za cjepiva protiv bolesti COVID-19 Komisija pregovara o ugovorima s proizvođačima cjepiva kako bi cjepiva bila dostupna Europljanima i svijetu čim se dokaže njihova sigurnost i učinkovitost. Cjepiva se stoga moraju distribuirati i primijeniti čim postanu dostupna kako bi bila što učinkovitija. Komisija je 15. listopada utvrdila ključne korake koje države članice moraju poduzeti da budu potpuno spremne za cijepljenje, a uključuju razvoj nacionalnih strategija cijepljenja. Komisija će uvesti zajednički okvir za izvješćivanje i platformu za praćenje učinkovitosti nacionalnih strategija cijepljenja. Zaključci prvog pregleda nacionalnih planova cijepljenja predstavit će se u studenome 2020. kako bi se razmijenili primjeri najbolje prakse.

    5. Učinkovita komunikacija s građanima

Jasna komunikacija ključna je za uspjeh javnozdravstvenog odgovora jer on uvelike ovisi o tome pridržavaju li se građani zdravstvenih preporuka. Sve države članice trebale bi obnoviti komunikacijske kampanje radi borbe protiv lažnih, zavaravajućih i opasnih informacija koje i dalje cirkuliraju te kako bi ublažile rizik od „pandemijskog zamora”. Cijepljenje je područje u kojem javna tijela osobito trebaju pojačati mjere za suzbijanje dezinformacija i osigurati povjerenje javnosti jer sigurnost ili učinkovitost cjepiva neće biti upitne zahvaljujući pouzdanom europskom sustavu za odobravanje cjepiva. Živote ne spašava cjepivo, spašava ih cijepljenje.

   6. Osiguravanje osnovnih zaliha

Od početka pandemije EU je podupirao proizvođače kako bi se osigurala dostupnost osnovnih lijekova i medicinske opreme. Komisija je pokrenula novu zajedničku nabavu medicinske opreme za cijepljenje. Kako bi državama članicama pružila bolji i jeftiniji pristup alatima potrebnima za sprečavanje, otkrivanje i liječenje bolesti COVID-19, Komisija je također danas produljila privremenu suspenziju carina i naplate PDV-a na uvoz medicinske opreme iz zemalja koje nisu članice EU-a. Predlažepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN••• i da bolnice i liječnici ne plaćaju PDV na cjepiva i komplete za testiranje koji se upotrebljavaju u borbi protiv koronavirusa.

   7. Olakšavanje sigurnog putovanja

Slobodno kretanje unutar EU-a i schengensko područje bez granica dragocjena su postignuća europske integracije – Komisija nastoji osigurati da putovanja u Europi budu sigurna i za putnike i za njihove sugrađane:

  • Komisija države članice poziva da u cijelosti provedu Preporuku Vijeća o zajedničkom i koordiniranom pristupu ograničavanju slobodnog kretanja. Građani i poduzeća žele jasnoću i predvidljivost. Trebalo bi ukinuti sve preostale mjere nadzora unutarnjih granica povezane s pandemijom bolesti COVID-19.
  • Agencija Europske unije za sigurnost zračnog prometa i Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) rade na izradi protokola za testiranje putnika, kojim će se koristiti javnozdravstvena tijela, zračni prijevoznici i luke za osiguravanje sigurnog dolaska putnika. Komisija će također s državama članicama i agencijama raditi na uspostavi zajedničkog pristupa praksi karantene, koji će biti predstavljen u studenome, a svoj doprinos tome dat će i ECDC.
  • Obrazac za lociranje putnika državama članicama pomaže da provode procjene rizika dolazaka putnika i omogućuje praćenje kontakata. Probno uvođenje jedinstvenog digitalnog obrasca EU-a za lociranje putnika sljedeći mjesec omogućit će državama članicama da se pripreme za njegovo uvođenje i primjenu, uz potpuno poštovanje zaštite podataka.
  • Aplikacija „Re-open EU” pruža pravodobne i točne informacije o zdravstvenim mjerama i ograničenjima putovanja u svim državama članicama i nekim zemljama partnerima. Komisija poziva države članice da dostavljaju točne i ažurirane informacije kako bi aplikacija „Re-open EU” postala jedinstvena točka za informacije o zdravstvenim mjerama i mogućnostima putovanja u cijelom EU-u. U tijeku je razvoj mobilne aplikacije „Re-open EU”, koja će se pokrenuti u nadolazećim tjednima.

Kad je riječ o ograničenjima putovanja iz trećih zemalja u EU koja nisu nužna, Komisija će predstaviti smjernicepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN••• za kategorije osoba koje se smatraju nužnima i stoga su izuzete od ograničenja. Time će se državama članicama pomoći da dosljedno provode Preporuku Vijeća o privremenom ograničenju putovanja u EU. Komisija još jednom potiče države članice da olakšaju spajanje osoba u trajnim vezama te pruža primjere dokaza koji se mogu upotrijebiti u tu svrhu.

   8. Proširenje primjene zelenih traka

Primjena zelenih traka, osobito kako bi se vozilima u cestovnom prijevozu tereta omogućio prijelaz granice za manje od 15 minuta, od ožujka pridonosi očuvanju opskrbe robom i gospodarske strukture EU-a. Komisija predlažepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN••• da se primjena pristupa zelene trake proširi kako bi se osiguralo učinkovito funkcioniranje multimodalnog prijevoza, uključujući željeznički, vodni i zračni prijevoz tereta, te pruža dodatne smjernice u vezi drugih pitanja radi lakše primjene u praksi, kao što su elektronička dokumentacija te dostupnost stanica za odmor i opskrbu. Države članice trebale bi osigurati neometano slobodno kretanje robe na cijelom jedinstvenom tržištu.

Kontekst

Zadnjih tjedana svjedočimo alarmantnom povećanju stope zaraze bolešću COVID-19 u cijeloj Europi zbog kojeg se uvode nove mjere kako bi se ograničilo širenje koronavirusa i ublažile njegove posljedice. Zbog novog pritiska na zdravstvene sustave potrebno je uložiti veće napore u kontrolu i prevladavanje situacije, zaštitu života i izvora prihoda i promicanje europske solidarnosti. Iako su se pripravnost i suradnja među državama članicama poboljšale od početka pandemije, koordinacija je i dalje ključna i mora se poboljšati.

Više informacija

Komunikacija o dodatnim mjerama povezanima s pandemijom bolesti COVID-19pretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN•••

Internetska stranica o odgovoru Komisije na koronavirus

Informativni članak: Ponovni rast broja zaraženih koronavirusom: nove mjere za pripravnost i odgovor u cijelom EU-upretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN•••

Informativni članak: Odgovor EU-a na koronaviruspretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN•••

Re-open EU

Aplikacije za praćenje kontakata i upozoravanjepretraživanje dostupnih prijevoda na prethodnoj povezniciEN•••

Instrument za hitnu potporu

Zelene trake

Partners