News

Date09.05.2017.

Povodom Dana Europe Zaklada održala okrugli stol s udrugama o predfinanciranju i/ili sufinanciranju EU projekata

U sklopu Europskog tjedna 2017. koji organizira Europe Direct Informacijski centar Pula-Pola, Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva organizirala je danas Okrugli stol s udrugama o problematikama predfinanciranja i/ili sufinanciranja EU projekata.

Okrugli stol okupio je 34 predstavnika udruga i organizacija iz Istarske i Primorsko-goranske županije, Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije i Zaklade.

Upraviteljica Zaklade je na samom početku objasnila koliko je važan ovaj okrugli stol kako bi dobili informacije i inpute o iskustvima i financijskim potrebama koje udruge imaju po pitanju provedbe europskih projekata nakon čega je Andrej Pevec iz Zaklade, prezentirao postojeće natječaje Ureda za udruge Vlade RH i Nacionalne Zaklade za razvoj civilnog društva, a za predfinanciranje i sufinanciranje EU projekata. Sanja Labinjan iz Upravnog odjela za međunarodnu suradnju i europske poslove IŽ predstavila je postojeći natječaj za sufinanciranje koji svake godine raspisuje Istarska županija.

Okupljeni su nakon toga mogli čuti iskustva udruga kojima su sredstva već odobrena te koje su na nekima od tih natječaja uspjele realizirati podršku i iznaći dodatna sredstva nužna za provedbu europskih projekata različitih budžetskih razmjera. Organizacije poput udruge Sonitus, Centra za građanske inicijative Poreč, udruge Informo, Zelene Istre ili Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre već su dobivale sredstva na natječajima za sufinanciranje EU projekata te su se većinom susrele s istim problemima, koje su danas imale prilike istaknuti. Mnogi okupljeni složili su se s potrebama koje su iskazane te potvrdili slična iskustva.

Iskristalizirao se problem malog broja natječaja iz kojeg se sufinanciranje može tražiti, koje je u većini europskih natječaja obavezno. Od udruga se pritom očekuje da financiraju i po desetak tisuća eura, a na dosupnim natječajima maksimalna sredstva koja je moguće tražiti, iznose mnogo manje. Osim toga, velika kašnjenja provedbenih tijela na nacionalnoj razini, rezultiraju potrebom da udruge (ukoliko to uopće mogu) podižu kredite, zadužuju se ili ostaju bez sredstava za isplaćivanje plaća i ostalih troškova. Natječaji na kojima udruge mogu dobiti sredstva za sufinanciranje EU projekata, za vrlo male iznose očekuje visoka razina organizacije, zahtjevna dokumentacija, detaljni izvještaji za projekte koje je već odobrila Europska unija. Prepoznata je velika potreba za jedinstvenim fondom na razini Istarske Županije koji bi imao na raspolaganju ozbiljna sredstva i koji bi osigurao trajni natječaj na koji se udruge mogu javiti u bilo koje doba godine, ovisno o odobrenju projekata od Europske unije.

Helga Može Glavan se u ime Zaklade zahvalila svima prisutnima i istaknula kako će zaključci okruglog stola poslužiti kao temelj za daljnje djelovanje Zaklade po tom pitanju.

Fotografije


Partners