News

Date07.07.2021.

Predstavljanje pilot projekta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pod nazivom “ Smanji otpad od hrane #kuhajzasvojegoste”

Danas se u hotelu Park Plaza Histria održalo predstavljanje pilot projekta Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pod nazivom “Smanji otpad od hrane #kuhajzasvojegoste,”,koji uključuje hotele u Osijeku i Puli. Projekt je usmjeren na učinkovitiju primjenu mjera sprječavanja nastajanja otpada od hrane u hotelima, a zatim i na odvojeno sakupljanje te zbrinjavanje nastalog otpada.

Predstavljanju projekta u ime Grada Pule sudjelovala je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić koja je pozdravila prisutne i pohvalila inicijativu te izrazila zadovoljstvo što tvrtka Arena Hospitality Grupa je i domaćin ovog pilot projekta i kandidat voljan provodit projekt ubuduće.

 Rekla je kako  smatra bitnim za daljnje upravljanje turizmom upravo pravilno i zeleno  gospodarenje hranom.

“Ukoliko se rezultati ovog projekta pokažu takvima da je šteta i količina hrane koja se baca velika, smatram da bi svaki Grad trebao naći svoj model s turističkim tvrtkama-hotelima da tu istu hranu koja završi u kontejneru dostavi na stol  najpotrebnijima, onda će turizam u potpupnosti služiti svojih građanima, služiti za svoje građane.” dodala je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

„Mi u Fondu se već godinama bavimo gospodarenjem otpadom. Hrvatska ima obveze koje mora postići sukladno EU i nacionalnom zakonodavstvu, prema kojoj je do 2022. potrebno odvojeno sakupiti 40% mase proizvedenog biootpada. Danas jedan građanin Hrvatske proizvede oko 444 kg komunalnog otpada na godišnjoj razini što je zaista zabrinjavajuće i što znači da smo postali konzumerističko društvo u cijelosti. Ono što mi pokušavamo je pronaći rješenje kako smanjiti biootpad koji nam je ključan i koji u velikim količinama završi na odlagalištima. Cilj ovog projekta je što više smanjiti taj biorazgradivi otpad,“ istaknula je načelnica sektora za EU fondove Maja Feketić iz Fonda.

 Na današnjoj radionici u hotelu Park Plaza Histria  upoznalo se djelatnike hotela s praktičnim metodama kojima će se smanjiti upravo otpad od hrane. Cilj projekta je  potaknuti hotele i predstaviti im primjere nekih novih radnih metoda i procesa kako bi malim koracima postigli vrijedne rezultate i ciljeve o kojima smo govorili. Ovaj projekt ima okolišni i ekonomski aspekt.

 Ovaj pilot projekt provodi Fond u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstvom turizma i sporta. Predstavlja početak kojim se nastoje prikupiti informacije i podaci te postaviti odgovarajuće metode koje su najprihvatljivije, kako bi se sljedeće godine pripremio veliki projekt na razini cijele Hrvatske u koji bi se uključile kuhinje raznih institucija, a ne samo hoteli.

Partners