News

Date11.04.2017.

Pregled stanja u području pravosuđa u EU-u za 2017.: pravosudni sustavi sve su djelotvorniji, ali su izazovi i dalje prisutni

Europska komisija je objavila Pregled stanja u području pravosuđa u EU-u za 2017. kao usporedni uvid u učinkovitost, kvalitetu i neovisnost pravosudnih sustava država članica EU-a. Cilj je tog pregleda pomoći nacionalnim tijelima u poboljšanju djelotvornosti nacionalnih pravosudnih sustava. U usporedbi s prethodnim izdanjima u Pregledu za 2017. razmatraju se novi aspekti rada pravosudnih sustava, na primjer jednostavnost pristupa pravosuđu za potrošače i kanali kojima potrošači šalju pritužbe na poduzeća. Prvi je put prikazano i trajanje sudskih kaznenih postupaka ovisno o prekršaju povezanom s pranjem novca.

Peto izdanje Pregleda stanja u području pravosuđa potvrđuje važnost djelotvornih pravosudnih sustava u izgradnji povjerenja te poticajnog okruženja za poduzeća i ulaganja na jedinstvenom tržištu, izjavila je Vĕra Jourová, povjerenica EU-a za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova. Potičem države članice da pri svakoj reformi pravosuđa osiguraju poštovanje vladavine prava i neovisnosti pravosuđa. To je nužno kako bi građani i poduzeća mogli u potpunosti ostvarivati svoja prava. Neovisan i djelotvoran pravosudni sustav temelj je svake demokracije.

Glavne su teme koje se razmatraju u izdanju za 2017. sljedeće:

  • Kraći postupci pred građanskim i trgovačkim sudovima

  • Analiza provedbe zakonodavstva o zaštiti potrošača

  • Analiza rada na sprečavanju pranja novca

  • Siromašni građani imaju ograničen pristup pravosuđu

  • Upotreba alata IKT-a u nekim je zemljama i dalje ograničena

  • Poboljšana ili zadržana percepcija neovisnosti pravosuđa u javnosti

  • Standardi kvalitete

Sljedeći koraci

Nalazi iz Pregleda za 2017. uzimaju se u obzir tijekom aktualnog ocjenjivanja pojedinačnih država koje se provodi u okviru europskog semestra za 2017. Izvješća po zemljama objavljena su 22. veljače 2017. i uključuju rezultate o pravosudnim sustavima niza država članica (Belgije, Bugarske, Španjolske, Hrvatske, Italije, Cipra, Latvije, Malte, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovenije i Slovačke).

Kontekst

Pregled stanja u području pravosuđa uglavnom je usmjeren na građanske i trgovačke parnice te na upravne predmete kako bi se državama članicama pomoglo u nastojanju da utru put za veća ulaganja i okruženje koje je povoljnije za građane i poduzetništvo. U Pregledu se ponajviše razmatraju tri glavna elementa djelotvornog pravosudnog sustava:

  • učinkovitost
  • kvaliteta
  • neovisnost

Više o temi možete pročitati: OVDJE

 

Partners