News

Date15.12.2017.

Proglašena Europska godina kulturne baštine 2018.

Na Europskom kulturnom forumu u Milanu, proglašena je Europska godina kulturne baštine 2018. čiji je cilj jačanje zajedničkog osjećaja identiteta u izgradnji budućnosti Europe. Europska komisija zaključila je da je 2018. godinu opravdano proglasiti Europskom godinom kulturne baštine zbog toga što živimo u dobu u kojem su kulturna blaga ugrožena te se namjerno uništavaju u područjima zahvaćenima sukobima. 

Projekti i inicijative koji se provode u državama članicama EU-a, općinama i regijama, dopunit će se transnacionalnim projektima koje financira EU. Komisija će, primjerice, s državama članicama organizirati Assises du Patrimoine kao središnje događanje Europske godine kulturne baštine s ciljem početka rada na dugoročnom akcijskom planu EU-a za kulturu i kulturnu baštinu.

Prema najsvježijem istraživanju Eurobarometra, 80% Europljana smatra da kulturna baština nije važna samo za njih osobno, nego i za njihovu zajednicu, regiju, državu i Europsku uniju u cjelini. Velika većina ponosna je na kulturnu baštinu, bilo da se nalazi u njihovoj regiji ili zemlji ili u drugoj europskoj zemlji. Više od 70% Europljana složno je u procjeni da im kulturna baština može poboljšati kvalitetu života, a čak 90% ispitanika smatra kako bi se o kulturnoj baštini trebalo poučavati u školama. Tri četvrtine Europljana smatra da bi ponajprije države članice i EU trebali izdvajati više sredstava za zaštitu kulturne baštine Europe. U Europskoj uniji 7,8 milijuna radnih mjesta neizravno je povezano s baštinom (npr. u sektorima turizma, usmenog prevođenja i sigurnosti). U sektoru kulturne baštine u EU-u zaposleno je više od 300.000 ljudi, a s 453 registrirane lokacije u Europi kao regiji nalazi se gotovo pola stavki s UNESCO-ova Popisa svjetske baštine.

Tijekom Europske godine kulturne baštine Ministarstvo kulture RH kao koordinacijsko tijelo organizirat će i podupirati mnogobrojna događanja kojima se želi prezentirati bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine kao dijela mozaika zajedničke europske baštine. Promidžbom zaštite, očuvanja i vrijednosti kulturne baštine za zajednicu u cjelini naglasit će se važnost aktivnog uključivanja što većeg broja pojedinaca, udruženja građana, institucija i ustanova u svim procesima vezanima uz kulturnu baštinu.

O obilježavanju Europske godini kulturne baštine 2018. u cijeloj Europi pročitajte na stranicama Europske komisije: https://europa.eu/cultural-heritage/about_hr.

Više info: OVDJE

Partners