News

Date11.12.2020.

Proračun EU-a za 2021.: Komisija djeluje brzo kako bi osigurala pravodobno donošenje proračuna

Nakon jučerašnjeg dogovora Europskog vijeća o dugoročnom proračunu EU-a i privremenom instrumentu za oporavak NextGenerationEU, Europska komisija predložila je drugi nacrt proračuna za 2021. Riječ je o koraku koji u potpunosti u skladu s neformalnim dogovorom postignutim 4. prosinca 2020. između Europskog parlamenta i Vijeća pod vodstvom Komisije. Nacrtom proračuna predviđaju se 164 milijarde eura za preuzete obveze i 166 milijardi eura za plaćanja.

Nakon donošenja taj će proračun, koji će biti prvi u okviru višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027., omogućiti EU-u da mobilizira znatna sredstva za daljnji odgovor EU-a na pandemiju koronavirusa i njezine posljedice, pokretanje održivog oporavka te zaštitu i otvaranje radnih mjesta.

Omogućit će nam da počnemo ulagati u budućnost kako bismo ostvarili zeleniju, digitalnu i otporniju Europu. Komentirajući prijedlog, povjerenik Johannes Hahn, koji je zadužen za proračun, izjavio je: Srdačno pozdravljam činjenicu da napredujemo prema finalizaciji proračuna EU-a za 2021. Nakon donošenja proračuna svi građani EU-a imat će koristi od proračuna kojim će se izravno podupirati naš zajednički oporavak, naši istraživači, poduzeća i poljoprivrednici, ali i regije i vanjski partneri.

Sljedeći je korak za ovaj prijedlog brzo odobrenje Vijeća kako bi Europski parlament mogao glasovati o njemu na plenarnoj sjednici od 14. do 17. prosinca. Time bi se omogućilo da proračun stupi na snagu 1. siječnja 2021.

Više info: OVDJE

Partners