News

Date24.07.2019.

Prvi društveni programi proizašli iz Akademije razvoja lokalnih zajednica

U sklopu programa Aktivni u zajednici 2019., Zaklada je u ožujku održala Akademiju razvoja lokalnih zajednica. Nastavno na Akademiju, polaznici iste moraju provesti društveni program u svojoj zajednici kako bi riješili uočenu potrebu ili problem te doprinijeli povećanju društvenog kapitala zajednice i njenog razvoja.

U svibnju je tako, Lidija Kelemen, polaznica Akademije, provela društveni program naziva "I ja sam iz Gornje Stubice". Identitet svake lokalne zajednice obično je vezan uz jednu osobu. U slučaju Gornje Stubice to je lik Matije Gupca čije ime nosi Osnovna škola. Cilj ovog projekta bio je prikazati osobe iz različitog vremena i društvenog staleža koje su doprinijele razvoju Gornje Stubice te na primjeru rodoslovnog stabla i priča iz obiteljske prošlosti posvjedočiti pripadnost povijesti lokalne zajednice. Na taj je način ovaj projekt pridonio da djeca, njihovi roditelji, djedovi i bake, a na prezentaciji projekta i ostali članovi lokalne zajednice, osvijeste i očuvaju identitet lokalne zajednice.

U sklopu drugog društvenog programa jučer je u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Pula sudionica Akademije, Sabina Morosini Turčinović, ujedno i koautorica knjige „Joyful Leadership“ organizirala panel raspravu „Izvrsnim vodstvom do uspješne zajednice“. Osim same panel rasprave, predstavljen je projekt u sklopu kojeg je razvijen inovativan program učenja umijeća vodstva „Joyful Leadership“ koji se sastoji od priručnika, online tečaja i simulacijskih treninga, a održana je i mini simulacija umijeća vođenja u neočekivanim uvjetima. Na panel raspravi sudjelovali su Josip Šiklić - ravnatelj jedne od najuspješnijih srednjih škola u Hrvatskoj, Jasna Jaklin Majetić - predsjednica Županijske komore Pula, Igor Loparić - voditelj nagrađivane humanitarne organizacije, Dino Babić - predsjednik European Project Association te Gordana Deranja - predsjednica HUP-a i predsjednica uprave Tehnomonta.

Društveni kapital uključuje mreže i odnose među ljudima kojima se prenose njihovi zajednički stavovi i vrijednosti te rezultira i društvenim i ekonomskim koristima. Društveni programi u kojima se jačaju povijesne spone kojima se povezuju pripadnici neke zajednice potiče stvaranje povjerenja jedne u druge te se samim time povećava i društveni kapital. Osim toga, kako bi se neki društveni program ili akcija u nekoj zajednici održala, važno je vodstvo osobe ili više osoba koje posjeduju umijeće povezivanja i vođenja ljudi na način koji pridonosi cjelokupnoj zajednici.

Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u 2019. godini provodi programa „Aktivni u zajednici“ u okviru programske suradnje Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, na području 5 županija: Istarska, Primorsko-goranska, Karlovačka, Sisačko-moslavačka i Krapinsko-zagorska.

Više saznajte na: http://www.civilnodrustvo-istra.hr/novosti/detaljnije/aktivni-u-zajednici-se-nastavlja

Partners