News

Date02.12.2014.

Pula kandidirana za Europsku prijestolnicu kulture 2020.

Današnjim potpisivanjem sporazuma između Grada Pule i Istarske županije službeno je potvrđena zajednička kandidatura najvećeg istarskog grada kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine. Riječ je o najprestižnijoj kulturnoj tituli koju jedan grad može ponijeti, a čii je cilj očuvati i poticati raznolikost Europe, njezinih jezika i identiteta, baštine i suvremenosti. Ona je poticaj građanima Europe da razvijaju osjećaj pripadnosti zajedničkom kulturnom prostoru i nasljeđu. Istovremeno, ovom se kandidaturom potiče doprinos održivom dugoročnom razvoju lokalnih sredina i gradova, te se pomoću kulture strateški realiziraju rast i prosperitet svih slojeva društva bez obzira na dob, spol, vjersku ili nacionalnu pripadnost.

U ime Grada Pule sporazum je potpisao gradonačelnik Boris Miletić koji je pritom naglasio kako je za Pulu ulazak u sam natječajni proces, veliki izazov. „Pula je i do sad u Hrvatskoj prepoznata kao moderan i otvoren grad te smo često puta i grad primjer ostalima po pitanju transparentnosti i uvođenja novih tehnologija. Naravno, uvijek može bolje, a ulaskom u proces kandidature Grad Pula pokazao je ozbiljnost namjera za iskorištavanjem svih mogućnosti i resursa koji su na raspolaganju s ciljem poboljšavanja kvalitete života svih svojih građana“, kazao je Miletić i dodao kako je od iznimne važnosti potaknuti građane da se sami uključe u ovaj proces.

Istarski župan Valter Flego podsjetio je kako je istarska županija donijela Kulturnu strategiju za razdoblje od 2014. do 2020. i u kojoj su utvrđeni prioriteti i ključni pravci djelovanja na području kulture do 2020. godine. „Grad Pula u kandidaturu ulazi s cijelom Istrom, a od ove će kandidature svi građani Istre imati višestruke koristi. Ovo je novi zamah Istre i svih njezinih gradova i mjesta s ciljem rješavanja društvenih i gospodarskih problema uz pomoć kulture i zajedničkog stvaranja boljeg, pravednijeg i sretnijeg društva“, kazao je Flego.

Pročelnica UO za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber dodala je kako je ovo tek početak puta koji će u konačnici pokazati u kakvom gradu želimo živjeti, dok je pročelnik UO za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica izrazio vjerovanje da će projekt biti temeljit i dobro pripremljen.

Brojni su europski gradovi do sada ponijeli tu prestižnu titulu, bilo da se radilo o metropolama poput Atene, Pariza, Berlina ili Lisabona ili malim gradovima poput Graza, Linza i Maribora. Posljednjih je godina Europska unija složna oko dodjele naslova gradovima koji imaju jasne razvojne strategije bez obzira na njihovu veličinu i proračunska sredstva koja imaju na raspolaganju te koji kulturu koriste kao sredstvo pokretanja cjelokupnog infrastrukturnog, gospodarskog, turističkog i društvenog rasta.

U rad je puštena i web stranica koja je danas prezentirana te je i ovom prilikom još jednom upućen javni poziv svim građanima da se uključe. To je prilika da daju i iskažu najbolje od sebe, da ukažu na svoje probleme, podijele  vizije, razmišljanja, ideje, primjedbe, kritike. Da konkretno odgovore na pitanje što bi željeli promijeniti,  da podijele svoje nade u budućnost koju priželjkuju za sebe i svoju djecu i u tu svrhu iskoriste ovaj proces u kojeg svi zajedno krećemo. Najavljeno je pokretanje 30 besplatnih kreativnih radionica namijenjenih upravo građanima. Radionice su, baš kao i web stranica, jedan od ključnih mehanizama kojima će se nastojati detektirati konkretni problemi građana u svim segmentima i djelatnostima, a EPK projekt u svojoj biti i jest platforma koja služi upravo tome da se pokuša razraditi cjelovito rješenje te pronađu konkretni načini i sredstva za rješavanje detektiranih problema. 

Fotografije


Partners