News

Date11.10.2016.

Pulskom gradonačelniku uručena Odluka o odabiru područja za provedbu ITU mehanizma

Nakon što je proteklog tjedna Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odabralo Pulu kao područje za provedbu mehanizma integriranog teritorijalnog ulaganja (ITU), danas je u Zagrebu održano svečano uručenje Odluke o odabiru područja za provedbu ITU mehanizma te je u ime Grada Pule Odluku preuzeo pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić kazao je kako su ovi gradovi zadovoljili sve kriterije i uvjete za provođenje aktivnosti održivog urbanog razvoja te je dodao kako će konkretne aktivnosti ovisiti o strategiji razvoja urbanog područja s osnovnim ciljem osiguranja gospodarskog razvoja odabranih gradova.

ITU mehanizam je mehanizam za provedbu aktivnosti koje imaju naglašenu teritorijalnu dimenziju i kombiniraju sredstva iz više tematskih ciljeva. Osnovni cilj je ojačati ulogu gradova kao pokretača gospodarskoj razvoja, a aktivnosti koje će se provoditi doprinijet će stvaranju povoljnijeg okruženja za poduzetnike, unaprjeđenje kulturne baštine i obrazovanja za odrasle. Također, očekuje se i modernizacija ponude strukovnog obrazovanja, poboljšanje usluga javnog prijevoza, povećanje energetske učinkovitosti, povećanje zapošljavanja te doprinos borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

Odabranim gradovima Puli, Slavonskom brodu, Zadru, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu na raspolaganju je 345.351.269,00 eura iz europskih strukturnih i investicijskih fondova za razvoj urbanog područja.

Urbano područje predstavlja jednu cjelinu okupljenu oko pokretača urbanog razvoja Grada Pule, a koju čine Grad Vodnjan te Općine Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban. Nastala je u siječnju ove godine kada je potpisan Sporazum o suradnji gradonačelnika i načelnika. Riječ je o novom mehanizmu Europske unije koji se odnosi za razdoblje 2014.-2020. godine, a uveden je s ciljem jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja te je za provedbu aktivnosti namijenjenih održivom razvoju za urbano područje Pula namijenjen indikativni iznos od 30,6 milijuna eura.

Više informacija možete pronaći: OVDJE

Fotografije


Partners