News

Date10.10.2017.

Razvoj 3D kompetencija za istarske učenike kroz Erasmus+

Prošlog tjedna je u austrijskom Villachu održan prvi partnerski sastanak EU projekta 3D FOR VET – Strateška partnerstva za razvoj 3D kompetencija u kojem Istarska županija ima ulogu vodećeg partnera, a cilj projekta je učenike tehničkih i strukovnih srednjih škola konkurentnijima na tržištu rada kroz korištenje 3D tehnologije u formalnom obrazovanju.

U 3D tehnologijama, prednjači upravo Austrija iz koje dolaze dva partnera projekta – Koruško sveučilište primjenjivih znanosti i Srednja tehničko-strukovna škola Villach koje su sudionici sastanka posjetili te im je prezentiran sustav strukovnog i tehničkog obrazovanja u Austriji. Poseban osvrt dan je na radionice, rad u laboratorijima te stručnu praksu u privatnom sektoru koji su obavezan dio nastave tijekom srednjoškolskog i fakultetskog tehničkog obrazovanja. Na taj način učenici dobivaju kvalitetnije obrazovanje i primjenjivo znanje te se po završetku ove škole i fakulteta svi oni odmah zapošljavaju.

Na sastanku su dogovorene aktivnosti i radni zadaci partnera koje će koordinirati Istarska županija kroz Upravni odjel za međunarodnu suradnju i EU poslove. Projekt čini 8 partnera iz 4 zemlje (Hrvatska, Austrija, Litva, Poljska): dvije regije, 5 subjekata sa obrazovnim karakterom, 1 istraživački centar. Partneri u Istarskoj županiji su Tehnička škola Pula i Ustanova Metris.

Tijekom tri godine provedbe projekta planira se održati 3 treninga profesora za korištenje 3D tehnologija, na koruškom sveučilištu i u istarskom Metrisu, te dvije mobilnosti učenika u srednjim školama u Austriji i Litvi.

Do kraja godine Tehnička škola Pula će se opremiti novim 3D printerom, a profesori i učenici će se kroz projekt educirati za njegovo korištenje, čime se kroz EU projekte doprinosi povećanju kvalitete strukovnog obrazovanja u Istarskoj županiji. Učenici će imati prilike razmijeniti svoja tehnička znanja i jezične vještine sa svojim vršnjacima iz Poljske, Litve i Austrije.

Ukupna vrijednost projekta je 283.125,00 EUR financiranih kroz ERASMUS+ program.

Više info: OVDJE

Fotografije


Partners