News

Date20.11.2015.

SAMPLE: Dvojezična Google karta Pule

U prostorijama pulske Komunalne palače održana je danas konferencija za medije na kojoj je zamjenik gradonačelnika Grada Pule-Pola Fabrizio Radin predstavio predzadnju aktivnost projekta, virtualnu šetnju gradom 360º kroz realizirane projektne aktivnosti Grada Pule-Pola u cilju promocije i vidljivosti EU projekta SAMPLE (Strengthening the Administration for Minority People Leads to Equality).

„Na ovaj smo način, uz pomoć Google karte, uspjeli širem krugu ljudi virtualno prikazati stvarnost koja odlikuje našu Pulu, što je čini specifičnom i prepoznatljivom. Javnosti smo približili turističke znamenitosti, povijest i multikulturalnost, a ovo je odličan način moderne promocije našega grada“, istaknuo je Radin.

Certificirani Google Business View fotograf Federico Debetto, predstavnik KMedia Studija iz Italije, prisutne je poveo na virtualnu šetnju gradom. „Za grad Pulu osmislio sam virtualnu šetnju koja obuhvaća simbolična mjesta vezana za višejezičnu integraciju, kao što su Komunalna palača s postavljenim dvojezičnim natpisima, Zajednica Talijana s koncertnom dvoranom te ostale, turistima zanimljive, znamenitosti poput Amfiteatra i Augustovog hrama”, pojasnio je Debetto. Nadodao je kako je od danas na Google Maps stranici moguće virtualno razledavanje čak i unutrašnjosti pulskih znamenitosti te kako uz sliku svakog vizualno obrađenog spomenika stoji i kratki povijesni opis građevine."Integracijom ove vrhunske multimedijalne tehnologije Pula postaje prvi hrvatski Grad koji se uvrstio u Google Maps" zaključio je Debetto.

Kao što je istaknuo zamjenik gradonačelnika, projekt SAMPLE je započeo u veljači ove godine te završava u veljači 2016, a sljedeća i završna aktivnost je okrugli stol na temu „Prava pripadnika nacionalnih manjina u Gradu Puli-Pola“ koji će se održati 27. studenoga u HGK- Županijskoj komori Pula.

Kroz spomenuti projekt dosad je odrađen niz aktivnosti. Neke od najznačajnijih su postavljanje dvojezičnih natpisa i oznaka u uredima, nekolicinu prometnih znakova, objavu dvojezičnih javnih isprava i obrazaca na službenoj web stranici Grada te organizacija tečaja usavršavanja talijanskog jezika za djelatnike gradske uprave i okruglog stola na temu Manjinska prava Talijana“, naglasila je Klara Udovičić, koordinatorica projekta SAMPLE. 

Projekt SAMPLE zajednički je projekt Europske unije i Vijeća Europe koji je fokusiran na poboljšanje ostvarivanja prava manjina na različitim razinama vlasti u jugoistočnoj Europi na temelju standarda Vijeća Europe u ovoj oblasti, a posebice na temelju Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina (FCNM) i Europske povelje za regionalne i manjinske jezike (ECRML) koje je i Hrvatska ratificirala. Osim Pule, u ovom projektu u Hrvatskoj sudjeluju i Grad Pakrac, Općina Kneževi vinogradi, Grad Čakovec, Općina Gračac i Općina Bogdanovci. Vrijednost projekta iznosi 20.000,00 eura, a sufinanciranje od strane Grada Pule iznosi 2.000,00 eura. Virtualno prošetati našim gradom možete klikom ovdje.

Fotografije


Partners