News

Date25.05.2018.

Show-cooking event temeljen na povijesnim receptima na pulskoj tržnici u sklopu EU projekta KeyQ+

Dana 22. svibnja 2018. godine na tiskovnoj konferenciji održanoj u Komunalnoj palači predstavljen je show-cooking event temeljen na povijesnim receptima iz razdoblja Austro-Ugarske Monarhije koji u sklopu europskog projekta KEYQ+ „Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske“ organiziraju Grad Pula, Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o. i Tržnica d.o.o. Pula.

Predstavljanu kulinarskog eventa koji će se održati u petak, 25. svibnja 2018. s početkom u 10.30 sati ispred pulske Gradske tržnice nazočili su pročelnik Ureda Grada Pule Aleksandar Matić, direktor Tržnice d.o.o. Pula Renato Perc, direktor Agencije za ruralni razvoj Istre d.o.o., Igor Merlić pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, Istarske županije Ezio Pinzan te ravnateljica Dječjih vrtića Pula Mariza Kovačević.

„Istra je vodeća turistička destinacije i regija nadaleko poznata po pitanju gastronomije, što potvrđuje i titula Istre kao najbolje maslinarske regije. Našu bogatu kulinarsku baštinu prepoznali su i mnogobrojni turisti koji rado kušaju naša tradicionalna jela rađena po starinskoj recepturi“ naglasio je Matić pritom kazavši kako se kroz ovaj projekt želi dodatno promovirati autohtone istarske proizvode koji su cijenjeni u cijelom svijetu kao i njihov tradicionalan način pripreme.

„Povodom 115. obljetnice postojanja Pulske tržnice ovog vikenda održat će se niz događanja“ priopćio je Perc nadodavši kako proslava započinje show-cooking eventom u sklopu kojega će se građanima i posjetiteljima grada Pule nuditi povijesni meni iz razdoblja Austro-Ugarske Monarhije. U subotu, 26. svibnja, uz gastro kutak u kojemu će se spremati sipe sa bobom, održat će se i podjela certifikata lokalnim poljoprivrednicima kao znak kvalitete proizvoda, pojasnio je Perc. Subotnjoj manifestaciji nazočit će i djeca iz pulskih dječjih vrtića – DV Mali Svijet, DV-SI Rin Tin Tin i DV Pula koji će zajedno s Dnevnim centrom Veruda predstaviti izložbu slika nastalih kao produkt suradnje tržnice i vrtića. „Djeca će u obliku slika i riječi prezentirati što su naučila o tržnici i odakle dolazi hrana te će uz potporu Plesnog Centra Studio izvesti i prigodnu koreografiju“ kazala je Kovčević pritom se zahvalivši s Tržnicom Pula i lokalnim poljoprivrednicima na dobroj suradnji.

Direktor Agencije Igor Merlić ukratko je predstavio sam KEYQ+ projekt pritom kazavši kako je njegov osnovni zadatak opremiti profesionalno didaktičku kuhinju na katu pulske tržnice u kojoj će pred građanima i turistima ekspertni chefovi izvoditi inovativne radionice i cooking show koncepte. „Cilj projekta je na jedan zanimljiv i poučan način promovirati tradiciju, povijest, kulturu i gastronomiju našeg područja, a kroz ovaj event to planiramo i učiniti. “ kazao je Merlić nadodavši kako vjeruje da će novouređeni prostor kuhinje s popratnim sadržajima i raznim radionicama privući velik broj turista i pridonijeti dodatnoj valorizaciji pulske tržnice.

Pohvalu na osmišljenom projektu i aktivnostima usmjerenim ka promociji istarske kulture i tradicije te autohtonih proizvoda izrekao je Ezio Pinzan. „Eno-gastronomska ponuda izuzetno je bitna za razvoj turizma, a uz pomoć ovog projekta ta ponuda će se dodatno proširiti i razviti“ naglasio je Pinzan i zaželio puno uspjeha u provedbi KEYQ+ projekta.

Europski projekt KeyQ+ nastavak je projekta Key Q financiranog putem Programa suradnje IPA ADRIATIC u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre gdje se u svrhu valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre, posljednje tri godine uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika. KEYQ+ financiran je iz Programa prekogranične suradnje INTERREG V A Italija-Hrvatska 2014. - 2020., a ukupna mu je vrijednost 871.000 eura. AZRRI je u projektu "Key Q" vodeći partner, a ostali partneri su iz Hrvatske Odsjek za međunarodnu suradnju grada Pule, tvrtka Tržnica d.o.o. iz Pule i Turistička zajednica Malog Lošinja, te iz Italije grad Cividale, Centar za profesionalnu strukovnu edukaciju u Cividaleu, Centar za edukaciju iz grada Mestre kraj Venecije, Centar talijanske gastronomske kulture Casa Artusi te talijansko Udruženje za promociju pokreta spore hrane Slow Food. Glavni cilj projekta je obogaćivanje turističke ponude prekograničnog područja novim turističkim proizvodom temeljenim na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini. U tu svrhu razvijat će se novi turistički itinerari koji će povezivati hrvatske i talijanske pogranične regije na osnovu zajedničke kulinarske baštine, s ciljem povećanja atraktivnosti uključenih destinacija i povećanjem njihove privlačnosti izvan glavne turističke sezone. Kroz projektne aktivnosti analizirat će se i valorizirati tipični proizvodi partnerskih područja, posebno oni koji izviru iz povijesnih razdoblja, od Rimskog carstva do Austro-Ugarske Monarhije. Glavni rezultati projekta biti će gastronomski vodič i turistički itinerer, didaktički programi i radionice razmjene iskustva namijenjeni djelatnicima turističko-ugostiteljskog sektora prekograničnog područja, te stvaranje sedam KeyQ+ mjesta koji će predstavljati referentne točke za profesionalce, turiste i građane zainteresirane za kulturu i gastronomiju. Rezultati projekta bit će promovirani kroz 7 KeyQ+ Festivala organiziranih van sezone, a koji će okupiti sve relevantne dionike u sektoru turizma.

Više info: OVDJE

Fotografije


Partners