News

Date05.05.2021.

Svečano obilježen Dan oslobođenja i Dan Grada Pule

Laureatima uručene nagrade i priznanja

Povodom 5. svibnja, Dana oslobođenja i Dana Grada Pule u Istarskom narodnom kazalištu održana je svečanost prigodnog uručivanja nagrada i priznanja dobitnicima u prisustvu gradonačelnika Borisa Miletića, zamjenika župana koji obnaša dužnost župana Fabrizia Radina i dosadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Tiziana Sošića uz uvažavanje epidemioloških mjera i preporuka Stožera civilne zaštite, a snimka Svečanosti bit će emitirana 5. svibnja 2021. godine u 20:30 sati na programu TV Nove.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Tiziano Sošić prigodnim se riječima obratio i čestitao Dan Grada Pule i Dan oslobođenja. „Glavna misao o Puli - koju nosim sa sobom - je da imamo vrijedne građane koji se ne boje otvoreno iskazati svoje stavove, pa i oštrom kritikom prozvati one koje smatraju odgovornima. S druge strane, građani Pule pokazali su u najtežim trenucima strpljenje, u ovim teškim okolnostima Pandemije; solidarnost, kada je trebalo u takvim okolnostima - organizirati i dostaviti humanitarnu pomoć unesrećenima u potresu u Banovini; dostojanstvo i umjerenost, u dijalogu sa onima koje drukčije misle. Iz navedenih razloga uopće ne sumnjam da će Pula - vođena karakterom svojih građana - izaći iz ove krize snažnija jer je to bila konstanta u njezinoj povijesti. Pula je grad koji je puno puta „pao“ ali to je i grad koji se uvijek vratio na svoje noge. Živjela Pula – Viva Pola“ rekao je Tiziano Sošić.

Zatim se prisutnima prigodnim riječima obratio gradonačelnik Pule Boris Miletić. “Pula je danas grad koji se ubrzano razvija. Moderan, europski orijentiran grad suživota, tolerancije, mira i međusobnog uvažavanja. Jedan od najvažnijih događaja u protekloj godini je privođenje kraju i useljenje u novu Opća bolnicu. U okolnostima najveće zdravstvene krize u modernoj povijesti Pula i Istra dobili su najsuvremeniju zdravstvenu ustanovu na ovim prostorima koju smo godinama priželjkivali. Usto, u neposrednoj blizini gradimo najsuvremeniju Medicinsku školu u Hrvatskoj i ona će svoje učenike primiti već ove jeseni. Među prvima smo donijeli niz mjera pomoći našim gospodarstvenicima čije je poslovanje pogođeno uslijed ove pandemije. Ukupne mjere potpunog oprosta ili umanjenja davanja iznose gotovo 7 milijuna kuna za 2020. i prvu polovinu 2021. godine.

Za bespovratne potpore poduzetnicima u 2020. godini uspjeli smo osigurati i dodijeliti dodatna sredstva koja su iznosila 2,5 milijuna kuna. Značajno smo poboljšali prometnu infrastrukturu i dodatno osigurali protočnost otvaranjem novo izgrađenih rotora u Valturskoj ulici, na Vidikovcu i prije nekoliko dana na Premanturskoj cesti. Nabavili smo i 20 ekoloških, suvremeno opremljenih autobusa. Otvaranjem punionice na prirodni plin i punionice za opskrbu motornih vozila klasičnim auto-plinom potrošačima smo na jednom mjestu ponuditi kvalitetnu uslugu po najpovoljnijim cijenama u gradu.

Pomogli smo gospodarstvenicima, gradili infrastrukturu, ulagali u socijalu, zdravstvo, obrazovanje, kulturu, sport… Po mjeri naših najmlađih obnovili smo i suvremeno uredili Dječji kreativni centar kojega mi Puležani još uvijek rado zovemo Pionirski dom. U Puli su u tijeku velike investicije zahvaljujući prije svega sredstvima iz europskih fondova. Kroz novi mehanizam Europske unije - Integrirana teritorijalna ulaganja ugovorili smo maksimalnih 150 milijuna kuna bespovratnih sredstva te ćemo tim novcem realizirati značajne kapitalne projekte. U tijeku je obnova Kaštela, gradimo lift između te mletačke utvrde i pulskih podzemnih tunela Zerostrasse, očekuje nas i obnova Malog rimskog kazališta. S dovršetkom uređenja Arheološkog muzeja Istre zaokružit ćemo višemilijunska ulaganja u starogradsku jezgru naše tri tisućljetne Pule. Očekuje nas i početak radova na budućem poduzetničkom centru „Coworking Pula“ i kulturno-društvenom centru „Mehanika – Polivalentni centar“. Nakon što smo završili ulaganja u infrastrukturu ispod zemlje, došlo je vrijeme da se centar grada uljepša po uzoru na brojne europske gradove. Siguran sam da će i budući gradonačelnik Pule nastaviti raditi putem koji smo zacrtali na dobrobit Grada i naših građana.

Budimo ponosni što je Pula danas jedan od najpoželjnijih gradova za život u Hrvatskoj!“ poručio je gradonačelnik Miletić.

Okupljene je pozdravio i zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin.“Kvaliteta života u jednom gradu mjeri se ne samo kvalitetom komunalnih infrastruktura i usluga, stupnjem razvoja gospodarstva i brojem novo otvorenih radnih mjesta, već i na prvi pogled manje vidljivom ali itekako prisutnom karakternom crtom građana ovoga područja – tu mislim na naš suživot, la nostra convivenza, kao tradicionalno umijeće življenja svih zajedno u poštivanju bližnjega svoga“ rekao je Radin.

Za osobite doprinose i postignuća značajna za razvitak i ugled Grada Pule, posebnim Priznanjem Gradonačelnika, povodom obilježavanja Dana grada Pule 2021. godine, nagrade su dobili: Boksački klub Pula za zasluge i rezultate u boksu najtrofejnijem klubu Republike Hrvatske kojeg krase osvojena bezbrojna amaterska znamenja pulskih velikana ringa u 75 godina postojanja na našim prostorima i to od najznačajnih sedam europskih, dvije svjetske i jedna olimpijska zlatna medalja. Javna ustanova Natura Histrica za izniman doprinos u upravljanju zaštićenim dijelovima prirode na području Istarske županije i revitalizaciji park šuma Šijana i Busoler čime se promiče važnost zaštite okoliša, razvija lokalna zajednica i podiže svijest o važnosti prirode. Ronilački klub Meduza za osobit doprinos u zaštiti okoliša ekološkim akcijama čišćenja podmorja i podizanju opće svijesti o važnosti očuvanja prirode. Odred izviđača „Istra“ za poseban doprinos unapređivanju izviđaštva i provođenju edukacijskih programa i Lucia Nikolić studentica Fakulteta prirodnih znanosti za doprinos u istraživački projektima za zaštitu mora.

Nagradu Grada Pule osvojio je Duško Marušić Čiči fotograf i fotoreporter za vrhunski spoj fotografskog umijeća i zanata kojim ostavlja u naslijeđe bogat fundus fotografija raskošnih vizura i ljepota grada dajući vrijedan doprinos razvoju kulture i ugleda Grada Pule.

Poveljom Grada Pule nagrađeno je Kulturno-umjetničko društvo „Matko Brajša Rašan“ za 70. godišnje kulturno umjetničko stvaralaštvo, izniman doprinos očuvanju identiteta i glazbene baštine istarskog podneblja te promicanje kulture i ugleda Grada Pule.

Grbom Grada Pule u znak javnog priznanja za postignute izvanredne sportske rezultate i osobite uspjehe u prethodnoj godini nagrađen je Robert Klačar.

U sklopu svečanosti uz prigodan program u izvedbi Elis Lovrić i Bruna Krajcara prikazan je kratki film o najvažnijim projektima koji su realizirani u protekloj godini.

Partners